Президентът Румен Радев ще връчи днес третият и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. В 11 часа той ще отиде в ръцете на третата по големина партия в 45-ото НС БСП. 

В края на миналата седмица обаче, столетницата излезе с категорично решение, че няма да прави опит за съставяне на кабинет и ще върнат мандата веднага. В такъв случай държавният глава трябва да издаде указ за разпускане на парламента и да назначи служебно правителство. 

За първи път в най-новата ни история няколко месеца след редовните ще има и предсрочни парламентарни избори. 

Припомняме, че на 20 април Радев връчи първия проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на ГЕРБ Даниел Митов. Няколко дни по-късно управляващите го върнаха с огорчение от факта, че партиите, с които са искали да водят преговорили, са отказали такива. 

На 28 април проучвателен мандат получиха и "Има такъв народ". Те обаче веднага го върнаха с мотив, че нямат достатъчно депутати за съставяне на правителство. Нямат и политически партньори. 

А половин час преди връчването на мандата симпатизанти на ГЕРБ ще излязат на протест пред "Дондуков"2. Те ще поискат оставката на държавния глава. Акцията е организирана от бившия ММА боец Станислав Недков - Стъки. 

"Тези, които викаха “мутри вън” се оказаха мутри в бели якички, които в полунощ по тъмно и задкулисно приемат изборни правила, издават укази и ги обнародват в извънреден брой на Държавен вестник. В почивния ден на Разпети петък", пише той в социалната мрежа.