Държавният глава Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе днес в Бърдо.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Европейския съюз в Словения започва днес с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

В сряда, в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, държавният ни глава е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от министър-председателя на Република Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

По-късно президентът Радев е поканен от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Френската република Еманюел Макрон и с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, гласи графикът, оповестен от прессекретариата на държавния глава.

Първата пленарна сесия в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е посветена на икономическото възстановяване на региона, а след Втората пленарна сесия на форума ще има офциална пресконференция.

Вицепрезидентът Илияна Йотова вече заяви, че България няма да промени позицията си за ветото, въпреки натиска от ЕС.

Премиерът Зоран Заев пък подчерта, че чрез лидерите на Европейския съвет ЕС ще изпрати силно и мотивиращо послание за продължаване на максималния фокус на ЕС върху интеграцията на Западните Балкани.

Според изданието Zoom.mk в Бърдо се очаква подкрепата на ЕС за разширяването да бъде спомената в последната декларация на срещата на върха, както и да се каже, че Съюзът потвърждава подкрепата си за региона и има капацитет да приема нови членове, посочват дипломатически източници в Брюксел.

Дипломатически източници споменават, че председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел многократно е споменавал, че подкрепя началото на преговорите със Северна Македония и Албания и насърчава намирането на решение на въпроса между Скопие и София, както и изграждането на мостове между две държави. От Брюксел смятат, че изборният процес в България в момента усложнява ситуацията.

В телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, проведен вчера, президентът Радев заяви, че в диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права.

Президентът подчертава също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.

Заев очаква редовно правителство у нас, иска Скопие – член на ЕС

Гърция подкрепи Скопие в историческия й спор със София