Днес в 13:00 часа, на "Дондуков" 2, президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Даниел Митов, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вчера, след скорострелните консултации с 6-те парламентарни групи в Президентството стана ясно, че спечелилата вота партия е готова с проектокабинета си.

"По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила и най-голяма парламентарна сила да приемем мандата и да излъчим честен и прозрачен кабинет. В следващите дни ще стане ясен този кабинет и ще обсъждаме възможността дали ще има възможност да се състави кабинет, или не", заяви Даниел Митов, който беше обявен за кандидата на ГЕРБ за премиер.

И Митов, а и вицепремиерът и Томислав Дончев дадоха обаче ясно да се разбере, че ако не получат подкрепа за състава на кабинета, може въобще да не го внесат за гласуване в НС, а бързо ще го върнат на президента.

Така може да не бъде спазен седемдневния срок, даден им по Конституция, за да може ГЕРБ да проведе преговори с останалите партии, да предложи състава на правителството си и той да бъде гласуван в пленарната зала.

До тази ситуация се стигна, след като станалите пет партии, които успяха да вкарат свои депутати в 45-тото Народно събрание, обявиха, че под никаква форма не биха участвали, а още повече да подкрепят нов кабинет, предложен от ГЕРБ.

Вчера от "Има такъв народ" отказаха да кажат дали ще съставят правителство, ако мандатът се окаже при тях като втора политическа сила. Заявиха само, че ще следват конституционната процедура и поясниха, че не искат коалиция с партиите на статуквото.

БСП пък заявиха подкрепа за кабинет на ИТН, същото направиха и от ДПС, но поставиха своите си условия.

"Демократична България" пък дадоха да се разбере, че не искат да са мандатоносители, ако се стигне до третата въртележка. За сметка на това от "Изправи се! Мутри вън!" загатнаха, че биха приели мандата, тъй като би дал възможност за взаимодействие между партиите на протеста.

Но сметките показват, че именно партиите от протеста не могат да съставят правителство, без да получат подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Какво ще се случи? Денят е пред нас и ще разберем!