Правителството на Република Северна Македония все още не е напуснало предизборната риторика. Нека се върнат към реализма. За това призова президентът Румен Радев часове преди срещата му с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска-Давкова.

Тя ще бъде в София и ще гледа оперната постановка "Набуко".

Вярно е, че музиката и културата са сфери, които ни сближават, отбеляза Радев.

Той подчерта, че България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за културното сближаване между двете страни, да даде тласък на икономическото сътрудничество, но и с този диалог да се решат най-сетне и отворените въпроси.

По негови думи наред с подписаните договори, ангажирането на ръководството на РСМ с Коридор номер 8 ще е ясен показател за реалните европейски амбиции на западната ни съседка за повече свързаност в региона.

"Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в последователна политика и на правителството на РСМ", изтъкна Радев, цитиран от БНТ.

Той заяви, че отношения между двете страни ще се градят на сключените споразумения. Очакваме РСМ да изпълни всички поети ангажименти - и пред нас, и пред Европейския съюз, настоя президентът.

Той направи коментара си пред след полет от авиобаза "Граф Игнатиево". Радев беше втори пилот на изтребител F-16 от ВВС на САЩ. В кабината българският държавен глава беше заедно с командира на италианската авиобаза "Авиано" бригаден генерал Тад Кларк. След кацането Радев удостои Кларк с Почетен знак на президента за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.