Президентът Румен Радев ще издаде указ за разпускането на 45-ото Народно събрание следващата седмица. Тогава ще назначи и служебно правителство. Това обяви държавният глава. 

Преди минути председателят на БСП Корнелия Нинова прие и върна мандата за съставяне на правителство в 45-ото НС. С това се изчерпаха и възможностите за съставяне на редовен кабинет. 

„Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Призовавам всички политици да потърсят единодействие в името на възстановяване на демократичните институции. Предстоят ни много напрегнати месеци“, каза Румен Радев. 

„На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, поясни държавният глава.