Решението за удължаване на дерогацията на „Лукойл” беше взето под натиск, получихме заплахи от премиера Денков. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл”. Вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено „Лукойл” и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква", допълни той.

„Решението на парламента дерогацията да продължи до октомври 2024 г. беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.”, заяви той.

„Заобикалят се правилата по дерогацията. Това е скандал с международен мащаб. Показва, че България не само помага на Русия да заобиколи санкциите, купувайки руски петрол за страната, но и изнася тези горива за държави в Европа”, съобщи Добрев. 

„Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата”, поясни депутатът.