Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени от коронавируса са преди всичко възрастни хора, по-често - мъже, със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.

Диагностицираният с COVID-19 български премиер попада отчасти в рисковата група, чието здраве трябва да се следи с особено внимание.

Потвърдено: Бойко Борисов е с коронавирус!*

Подобно на Доналд Тръмп, който за късмет се възстанови от вируса за броени дни, и Бойко Борисов е с леко наднормено тегло и в напредваща възраст - на 61 години.

За Борисов се знае още, че е със сърдечно-съдово заболяване, а и с проблеми с високото си кръвно налягане.

През 2011 г. в интервю пред ТВ7 премиерът призна, че страда от исхемична болест: "И аз имам исхемична болест на сърцето. Всеки, който има високо кръвно, страда от такава болест". Тогава Бойко Борисов каза, че ходи на лекар редовно, следи състоянието си и пие хапчета за кръвно. "Докторите казват: "Недей ходи на сауна и недей тичай толкова, но аз си го правя".

През 2013 г. в рамките само на седмица министър-председателят постъпи в болница "Лозенец" на два пъти заради хипертонични кризи, обща отпадналост и неразположение.

Бойко Борисов бе хоспитализиран за първи път с високо кръвно /190-110/ в т. нар. Правителствена болница на 25 февруари 2013-а. Тогава лекарите обясниха, че то е повлияло и върху исхемичната болест на сърцето, от която премиерът страдал от години.

След като прекара три дни в болницата, министър-председателят бе изписан, а лекарите му препоръчаха покой, избягване на физическо натоварване и силния стрес.

На 3 март Борисов отново бе приет в Правителствена с високи стойности на кръвното налягане - 180/100, обща отпадналост, както и общо неразположение, припомня Дир.бг.

И двата пъти се е наложило да му бъдат включени системи, освен другите медикаменти, за да се свали високото кръвно, каза тогава пред медиите началникът на болницата проф. д-р Любомир Спасов.

Решиха какво ще правят с контактните лица на премиера Борисов

След като се разбра, че е дал положителна проба за коронавирус, Бойко Борисов се самоизолира, но, пак подобно на Тръмп, продължава да изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет.

"Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера", съобщиха от пресцентъра на МС.

"От това, което чувам, смятам, че премиерът е болен, а не просто инфектиран. Той обаче има лека форма на COVID-19", обясни пред bTV пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с коронавируса.

"80% от случаите на инфектирани протичат леко и безсимптомно, не виждам нищо притеснително, че премиерът е останал у дома, не мисля, че трябва да се пресилва ситуацията", настоя той.

Проф. Костов допълни, че чувствителността на PCR теста расте, в момента на контакта тя е почти нула, а високите стойности се достигат 48 часа преди началото на симптомите.

"С други думи казано, това че премиерът е с позитивен тест, е логично", отбеляза професорът.

"Той най-вероятно има повишен индекс на телесна маса, най-вероятно е с лека форма на затлъстяване, което е рисков фактор и то от сериозните рискови фактори, не ми е известно премиерът да има други болести", посочи пулмологът.

Предлагам да лекуваме премиера не като при Тръмп, категоричен беше той.

Извънредно съобщение на правителствената пресслужба

"При американския президент са давани неща, без да има сериозни доказателства за тях - като витамин С и Д, даван е "Фамотидин" заради "Аспирина", мелатонин дори - вероятно има лош сън. При него са прилагани два медикамента, които наистина са били на място - тава са "Ремдисивир" и "Дексаметазон", обясни проф. Костов.

По думите му има данни, че Тръмп е направил пречупване в клиничната си картина - имал е лека дихателна декомпенсация и снижение концентрацията на кислород в кръвта.

"Предлагам при прамиера да не стига до там, той в момента няма нужда нито от "Ремдисивир", нито от "Дексаметазон", настоя пулмологът.

А преди минути директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов успокои: "Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват".

"Лекува се в домашна обстановка. Под постоянен контрол е. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Виждаме, че въпреки, че е свалена карантината, 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимумът е 7 до 10 дни и всички от първи ред трябва да са в 10-дневна карантина, колкото и да не ни се иска", настоя той.

Според Балтов президентът Румен Радев също трябва да бъде в 10-дневна карантина, след като се разбра, че полският му колега, с когото се срещнаха преди седмица в Талин, е с коронавирус.