С Папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора, каза пред български журналисти в Рим президентът Румен Радев.

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република, което започна вчера. Днес Радев присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В храма светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, а освен това тленните останки на Кирил са погребани именно там.

Радев добави, че това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право.

Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна-член, коментира още президентът Румен Радев пред журналисти в Рим.

Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, добави държавният глава.

Президентът обясни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил".

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква Папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е искана среща между него и Силяновска-Давкова в Рим. Той обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той.