След отмяната на т.нар. „златни паспорти“, който се даваше срещу инвестиции, 17 лица са с отнето българско гражданство.

От тях четирима са руснаци, четирима са египтяни, четирима са от Казахстан, един е от Пакистан и трима са от Китай,съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков по време на изслушване в НС във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано придобиване на българско гражданство.

Той призна, че повече от 50% от кандидатстващите за българско гражданство не владеят и не разбират български език.

Те отиват в Министерството на правосъдието с преводач, но законът го позволявал.

„Документите трябва да се подават лично, но те идват с преводач. Това в момента е допустима практика, тъй като владението на език не е условие нито за подаване, нито за придобиване на гражданство. Мисля, че не може да си пълноценен гражданин, без да владееш езика. Това обаче е законов въпрос“, коментира Зарков.

МВР извършва проверки във връзка с постъпилите сигнали за нерегламентирано придобиване на българско гражданство, а до дни данните ще бъдат внесени и в прокуратурата.

Зарков посочи, че в много от случаите лицата, които подават документите си не живеят в България, но представят едно и също лице за контакт в страната.

„Установили сме и сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи. В много от случаите хората, които са представили неистински документи, представят едно и също лице за контакт. Това говори за известна степен на организираност, която е предмет на изследване от други органи. Ние ще направим всичко по силите ни и събираме цялата информация, така действията ни да бъдат най-ефективни“, обясни министърът.

„Държавата не може да бъде лъгана от полукриминални типове или от хора, които са си намерили лесен начин да изкарат пари. Нека да знаят, че всичко се знае“, отсече Зарков.

Според него има определени страни, от които идват хора с неистински документи, но отказа да ги посочи.

„Няма нужда от посредници, който има право на българско гражданство, ще го получи. Чака се, иска се време, но който има право, ще го получи“, увери министърът.