Десните избелват образа на националистите, да не кажа неофашисти

- Г-н Станишев, на конгреса в Мадрид ПЕС започна предизборната си кампания. Кои ще са основните акценти в нея?

- Кампанията стартира, предстоят ни 3 месеца пътешествие и одисея в диалог с хората, представяйки нашия нов Социален договор за Европа. Изработили сме го заедно - всички 34 партии от нашето семейство, с амбицията да убедим колкото се може повече европейци да обновим Европа и да я спасим чрез промяна. Убеден съм, че хората навсякъде искат да видят ЕС, който възстановява социалната справедливост, бори неравенствата, създава равни възможности за мъжете и жените по отношение на заплащането, отстоява и реализира план за младите в ЕС.

Мнозина днес казват - Европа на нациите. Да се разделим, всеки да си гони интереса. Но това означава Европа да бъде само един общ пазар, а големият да мачка слабия. Ние искаме Европа не на скорости, а единна и солидарна, където всяка страна е уважавана, където се преодоляват различията в доходите между Запада и Изтока. И това е водещо в нашия манифест - по-слабите страни да се изтеглят нагоре чрез кохезионна политика, чрез младежка или детска гаранция, чрез създаване на работни места. За това ще се борим. В отговор на националистите, които казват: Европа на нациите, ние казваме: Социална Европа.

- Да, но левицата в Европа явно не е разпознавана като алтернатива, за да имат националистите такъв възход. Как ще убедите хората, че можете да им дадете това, от което имат нужда?

- Очевидно, че националистите печелят, посочвайки много проблеми, от които хората негодуват. Но те са породени от дясната консервативна политика на ЕНП. Класическата десница предаде идеята за Европа. Десетилетия ЕС се крепеше на социалдемократическия консенсус, но те го загърбиха и превърнаха хората в роби на пазара.

Застанаха на страната на големите корпорации, а гражданите платиха високата социална цена. Твърде много хора се почувстваха изхвърлени от лодката, а за нас, социалистите, не може да има нито един забравен от държавата човек.

Сега виждаме, че има все по-голямо сближаване на ЕНП и националистите – градят мостове към Орбан в Унгария, към австрийските националисти и др. Тук, в Испания, която дълго време се смяташе, че е застрахована срещу идеите на крайната десница, виждаме, че народната партия избелва образа на националистите, да не кажа неофашисти. Те вече управляват с тях в Андалусия и са готови да го направят и на национално ниво.

Затова искаме да кажем ясно, че разделянето на Европа на нации означава край на идеята за Европа. И това е крайно неизгодно за България, защото ние не сме най-голямата, най-силната икономически или по население страна. Имаме интерес нашият глас да бъде чут. Така е устроен ЕС, че да бъдат уважавани и зачитани всички интереси.

В същото време ние сме наясно, че ЕС се нуждае от дълбока промяна. В този мандат имаме успехи, но те не са достатъчни. Можем да постигнем промяна на изборите. Целта ни е освен силен резултат във всяка страна да бъдем и в основата на едно много силно прогресивно, проевропейско, продемократично и просоциално мнозинство в европейските институции.

- Говорите за прогресивно мнозинство в следващия Европарламент - кои ще са партньорите на ПЕС? АЛДЕ например влиза ли в сметките ви?

- Ние сме опозиция на мнозинството в ЕП, което се формира най-вече от ЕНП и националистически партии. АЛДЕ е част от статуквото в момента.

Гоним наш максимално силен резултат във всички страни и на европейско ниво. Това е тежка задача, има обективни пречки – след Брекзит ще загубим автоматично 25 места в ЕП. Британските лейбъристи в момента са във възход и тези 25 колеги ще ни липсват. А ЕНП не търпи щети, защото депутатите на Тереза Мей са в групата на консерваторите и реформистите.

Има обаче и други партии, нови феномени като крайната левица, които могат да се присъединят към нашия прогресивен лагер. Ще търсим допирни точки след това и със зелените. С един много важен нюанс – ние сме за устойчиво развитие и зелена икономика, но сме единствените, които обвързват тази политика със социални буфери. Защото механично приложени, едни красиви идеи за защита на околната среда могат да унищожат в България и в други страни цели сектори, да бъдат непоносими като цена за хората. Затова настояваме да има разбиране на националната специфика.

Сега е моментът всеки да се бори за своите гласове. След изборите започват много важни преговори. Ние имаме всички основания да бъдем в силна позиция. Надявам се в още две страни – Дания и Финландия, да имаме социалдемократически правителства и да увеличим броя и на премиерите, и на еврокомисарите от нашето политическо семейство. Очаквам и повече евродепутати в много страни, включително и в България.

- Ще ни издадете ли някои интересни моменти и тактики от кампанията ви?

- Франс Тимерманс е много силен кандидат. Вече работим по неговата кампания и той има посещения в редица страни.

- В България ще дойде ли?

- По време на лидерската вечеря в рамките на конгреса поставих два въпроса - първо, с какво ние можем да помогнем в националните кампании и, второ, с какво партиите ще се включат в общата кампания. След това ще видим каква обща стратегия правим. Още от есента работим по нашето виждане за програмата на следващата Еврокомисия. По нашите червени линии, които ще поставим като условие за подкрепа. Кампанията на Тимерманс ще е ефективна - има страни, където той ще изиграе ключова роля. Ще се съобразим с мнението на партиите. На едни ще помагаме чрез присъствие на общия кандидат, за други ще правим събития и обучения на активисти. За БСП и досега сме правили такива - в президентската кампания обучихме с експерти от различни страни над 600 активисти, които бяха на терен. Но нашата кампания няма да е на омразата. Виждам какво правят националистите и в България, и другаде - вадят болезнени теми за обществото. А в България патриотите са на власт - какво правиха досега 2 г., та не са решавали тези проблеми? Да не говорим за ГЕРБ, които от 10 години управляват. Отвличат вниманието от своите безобразия, които всички виждат.