Трудно съставяне на правителство след изборите прогнозираха политолози в студиото на NOVA.

Резултатите от днешните избори показват, че трудно ще се състави коалиция, "като по-скоро ГЕРБ, които първи ще получат мандат, да тръгнат на вариант за правителство на малцинството, което да търси широка парламентарна подкрепа за себе си", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че "такова правителство на малцинството, за да "мине" в парламента, то трябва да бъде технократско и експертно, и министър-председател да не бъде Бойко Борисов, а някой друг". Ако този вариант се реализира, това означава, че подобно правителство би могло да събира подкрепа, по принцип, от много парламентарни групи едновременно", каза доц. Стойчев.

"От поведението на партията на Слави Трифонов ще зависи дали ще има формирано правителство, с едно изключение, голяма коалиция", коментира политологът доц. Румяна Коларова. Слави Трифонов е т.нар. кингмейкър, независимо дали партията му ще бъде втора или трета политическа сила, каза Коларова. 

Според Андрей Райчев, ако "Има такъв народ" трябва да избира между дилемата нови избори или подкрепа за правителство, ще изберат предсрочни избори. Мирослав Севлиевски обаче го репликира, че това би се случило в нормална ситуация, но не и в ситуация на ковид пандемия.

"Не бива да драматизираме резултата. Не е ясно доколко ще има радикална промяна. Според мен е невъзможна радикална промяна", каза Румяна Коларова. На въпрос дали е възможна подкрепа от Слави Трифонов за правителство на ГЕРБ, Коларова каза: Въпросът е доколко Слави може да управлява своите хора.

Социологът Андрей Райчев заяви, че "Слави Трифонов е млада, изгряваща сила, като това са първите му избори. На тях народът го слага втори или трети, ще има над 40 депутати, и всичко е пред него, отбеляза Райчев. Той коментира, че "проблемът" на Слави Трифонов е да расте, а за да расте, означава да си спази ангажимента и да не се съюзява нито с Корнелия Нинова, нито с Бойко Борисов. Андрей Райчев изключи Трифонов да направи анти-ГЕРБ коалиция. Защо да го прави, попита той. Според Петър Курумбашев за Слави Трифонов това би било самоубийствена коалиция.

Според политолозите Бойко Борисов вероятно ще направи крачка встрани, за да влезе в ролята на обединител.