БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Това каза в предаването „Лице в лице“ Георги Свиленски, зам.-председател на БСП.

„БСП е за програмен, национален и надпартиен кабинет, който да бъде съставен за да режи 3-4 приоритетни задачи, стоящи пред България. Този кабинет трябва да бъде подкрепен от максимален брой народни представители“, посочи той.

Според него не е нормално и логично да се правят шест пъти избори за три години. Той допълни, че хората в цялата страна са разочаровани от политиците. Хората искали от народните представители „да седнат и да си свършат работа“

„Урокът от ниската избирателна активност е шамар, който получиха всички политически партии. Виждам, че днес президентът се опитва да се дистанцира, но всички, които са свързани с политиката, носят отговорност за този нисък резултат на изборите“, каза още той.

Георги Свиленски е категоричен, че няма да подкрепи правителство на Борисов, Главчев, Пеевски, Петков или Василев. Според нето премиерът трябва да е човек, на когото всички имат доверие.

„Нека първо да изберем председателят на Народното събрание, защото знаете, че имаше проблем с този пост в предходния парламент. От избора на председател зависи и какво правителство ще има България“, каза още той.

 
Зам.-председателят на БСП коментира и катастрофалните резултати на партията след изборите. „Ако знаехме, защо резултатите са такива, нямаше да бъдат такива“, каза той.

Георги Свиленски каза, че веднага след вота „2 в 1“ отново са призовали лидерите на левите партии да се обединят, но според него те се сещат за това само два месеца преди избори, когато се редят листите. Той е категоричен, че в ляво има твърде много лидери с неосъществими амбиции, пише bTV.

„Нека дойдат с предложения, с визия за развитие на лятото и с план за развитието на България. Тези леви партии, които се явиха на изборите, се оказаха с малко над 1% подкрепа. А уж Корнелия Нинова не била разпознаваема от избирателите“, каза още той и повтори, че страната трябва да има лява партия, която да защитава интересите на българите.