Министърът на електронното управление Божидар Божанов смята, че сините талони към шофьорските книжки са пример и повод за две законодателни промени.

"Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. А базата данни вече я има и пътните полицаи, например, могат да я използват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа до своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути получавате SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", подчерта още Божанов.

Попитан как ще осигурят по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори, че със сигурност ще може да се запазва час за канал онлайн, а всичко останало също ще може да се плати онлайн - плащане на такси, включително екотаксите.

"Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП в 7-дневен срок", обясни той.

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липсва на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие.

Електронната идентификация ще е другото нещо, което ще стартираме. Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", допълни Божанов.

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Министърът посочи още, че днес ще започне работата си с нещо, което е открито преди няколко дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията ни.

"Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи", каза министърът на електронното управление.