Започна поредицата срещи на ГЕРБ-СДС с останалите партии в парламента за съставяне на правителство. Разговорите идват след неуспеха на преговорите с ПП-ДБ. Представители на ГЕРБ-СДС обсъждат управлението на страната с ДПС.

„Надяваме се, че всички парламентарни групи си даваме сметка колко трудни решения предстоят. Считаме, че отговорността трябва да е споделена и заедно да вземаме изключително трудните и непопулярни решения за България”, посочи Десислава Атанасова.

Борисов каза дали ще направи коалиция с БСП и ДПС ВИДЕО

Атанасова допълни, че от партията разполагат с управленска програма, наречена „България след кризите. План за възстановяване”. „Вече говорим за последствията от рушенето на държавността, институциите и финансовата стабилност”, подчерта тя.

Съзнавайки отговорността си, Атанасова уточни, че от ГЕРБ започват серия от консултации по управленската си програма, която е над 160 страници, разписана детайлно по секторни политики и засягаща 4-годишно управление.

„Ако в рамките на 49-ия парламент не намерим сила да проявим държавническа отговорност, изходът почти неизбежно изглежда шести поред предсрочни парламентарни избори”, прогнозира тя.

„За нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Съзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото сте първа сила и защото хората искат редовен кабинет, парламент и решаване на кризите”, заяви Йордан Цонев от ДПС, цитиран от Нова.

Цонев подчерта, че от Движението ще участват конструктивно в разговорите с цялата отговорност за важността на мандата.