„С рекордно ниската избирателна активност българското общество каза на политиците, че не ги харесва и не ги иска. Ниската избирателна активност е признак за болест на обществото. Имаме сериозен проблем в демократичната система.“

Това каза социологът и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

„Партиите трябва да си дадат сметка как могат да активират своите привърженици и при едни следващи избори отново да поискат доверие. Но сега трябва много политическа работа и смелост. Защото това, което виждам в последно време, е липсата на политическа смелост – да се захванеш с работа, която да бъде в обществена полза“, добави тя.

„ГЕРБ си върна усещането, че е първа политическа сила, но направи много грешки. Една от тях – атаката срещу политическия опонент или потенциален партньор. В момента те не могат да намерят друг партньор, освен ДПС, от когото като че ли се срамуват, за да ги поканят открито и да направят правителство“, каза още Бъчварова в ефира на bTV.

По думите ѝ под чертата на традиционните партии, винаги в България съществува мъртво вълнение, което изкарва на повърхността странни политически субекти.

„Виждаме новата партия „Величие“, която заради ниската избирателна активност всъщност се появи на повърхността. Това означава, че в българското общество текат процеси, които не се забелязват. Това е голямата грешка на всички политически партии. Нито „Величие“, нито новите партии в ляво, нито новите предложения в дясно, са истински партии. Същината на политическия процес изисква вътрешна партийна демокрация“, каза Румяна Бъчварова.