"БСП няма никакво желание за предсрочни избори и балансира между официалната прозападна позиция на правителството и проруските настроения на електората си. Предстои да видим какъв тип правителство на малцинството ще видим. Правителството е далеч от падане. Смяната на министрите ще бъде прокарана, както и бюджета. Властта не само се надява да намери 12 депутата, но и вероятно вече знае кои са - разцепление от ИТН". Това заяви социологът Юлий Павлов.

По думите му ситуацията прилича на "Борисов 2". "Няма как да бъде приета подкрепа от "Възраждане", но от ГЕРБ е възможна. Смисълът на правителството е, че това, което ни чака, е по-лошо - нови избори и влизане на нови партии, като тази на Стефан Янев. А преди това 3-4 месеца ще управлява еднолично Румен Радев. Американците не искат да управлява президент с проруски симпатии", коментира той.

Според политолога Страхил Делийски, ако властта има конкретна програма, има смисъл от правителство на малцинството. "Ако целта му е да пази живота на изпълнителната власт, това е тежка агония. Не виждам законодателна инициатива. Алтернативата на липса на правителство не е добра, но какво от това ако има правителство, което нищо не прави", посочи той. 

За него поведението на Петков е абсурдно - обвинения, сърдене, обиди."

Гроздан Караджов подаде оставка