Всички ресурси трябва да бъдат за това страната ни да стане пълноправен член на Шенген до края на годината. Това каза евродепутатът Илхан Кючюк в Страсбург. Нашият фокус трябва да бъде до последните дни на годината да използваме всяка една възможност, за да мобилизираме партньори, добави Кючюк.

Ако няма обвързващ характер с пълноправното приемане на България в Шенген, това не изглежда като сериозно предложение, каза по повод позицията на Австрия, че е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, но за въздушния трафик. Ако има само приемане по въздух, без допълнителни гаранции, пътна карта или обвързващ механизъм, с който страната ни в обозрим срок да влезе в Шенген, това ще подкопае националната позиция, смята евродепутатът.

България не може да приеме мигранти извън законоустановените механизми, а те са част от европейското законодателство. Вече сме поели ангажимент да приемем 200 мигранти, идващи от Кипър и Гърция и доколкото знам повече от 40 вече са приети, каза още Кючюк.

Според него Шенген има нужда от реформа, но с оставянето на България и Румъния извън Шенгенското пространство не решаваме нито един от въпросите, които стоят пред Шенген като система, а точно обратното – разрушаваме доверието, защото Шенгенското пространство се крепи на доверие на отделните държави, членуващи в него. Шенген трябва да се ползва с доверието на всички участници в него и да работи за това придвижването да става по-максимално бърз и облекчен начин, заяви Илхан Кючюк.

Голяма част от българските граждани живеят със справедливото усещане, че ЕС им отнема, а не им дава възможност за по-задълбочена интеграция особено когато сме изпълнили всички критерии, каза Кючюк в отговор на въпрос дали забавянето на приемането на България в Шенген засилва евроскептицизма в страната ни.

Разделянето на кандидатурите на България и Румъния за Шенген би било стратегическа грешка на всички, смята евродепутатът. Не обслужва интереса нито на България, нито на Румъния, нито на ЕС, смята евродепутатът, цитиран от БТА.

ЕС подписа и се присъедини към много климатични пактове, а чакането на камионите (по границите – бел.ред.) нарушава до голяма степен подписаните споразумения от самия ЕС, като въглеродният отпечатък има огромна вреда върху природата, коментира още Илхан Кючюк.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, съобщиха австрийски медии преди дни. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.