Управляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов печели днешните парламентарни избори в България, но според първоначални прогнозни резултати не успява да получи абсолютно мнозинство и се очакват трудни преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции.

На Борисов сега ще му е трудно да се задържи на власт заради скока на подкрепата за антисистемните и антикорупционните партии, които искат той да се оттегли от властта. След едно десетилетие, през което доминираше в българската политика, Борисов има малко естествени съюзници, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че не са изключени седмици на коалиционни преговори, а дори и нови избори.

"Това означава, че България, най-бедната страна от ЕС, може да има проблеми с отпускането на средства от европейския фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 750 милиарда евро", коментира Ройтерс.

Оспорвана надпревара за второто място водят протестната партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов и социалистическата опозиция, отбелязва ДПА. Според агенцията, като се има предвид прогнозираното разпределение на гласовете, се очаква трудно съставяне на правителство.

"Изборите до голяма степен се разглеждаха като референдум за десноцентристкия премиер Борисов след месеци на антиправителствени протести и на фона на увеличаване на случаите на заразяване с коронавирус", отбелязва Асошиейтед прес.

Според последните проучвания се очертава фрагментиран парламент, който трудно ще избере ново правителство, обобщава АП.

Австрийската национална информационна агенция АПА коментира, че, както и се е очаквало, консервативната партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов е на първо място, но с тежки загуби.

"Популистката формация "Има такъв народ" изглежда е втора и политическите наблюдатели в страната са съгласни, че нейният лидер, шоуменът Слави Трифонов, държи ключа за формирането на правителство. С оглед на очертаващото се разпределение на местата, което ще доведе до силно фрагментиран парламент, партиите не дават ясни сигнали в изборната нощ", отбелязва АПА.

Франс прес посочва, че партията на премиера консерватор Бойко Борисов води на днешните парламентарни избори в България, но протестният вот е събрал повече гласове, отколкото се е очаквало.

"Партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 г., загуби девет процента спрямо предишните парламентарни избори - през 2017 г.", пресмята агенцията.

АФП припомня, че изборите са били произведени в предизвикващ безпокойство контекст: в разгара на третата вълна на епидемията от КОВИД-19 в България, с препълнени болници и голям брой хора под карантина.

Това, отбелязва агенцията, предизвика опасения от ниска избирателна активност, но те като цяло не се оправдаха - тя бе близо 40 процента към 17 ч. според Централната избирателна комисия при около 42 на сто по същото време през 2017 г.

Руската ТАСС съобщава, че лидерите на новите политически сили, успешно преодолели четирипроцентовата бариера за влизане в парламента, са обявили обща победа над управляващата партия ГЕРБ.