„Българска работа (конгрес, културно тържество, състезание, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение завършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои.“

Познахте ли Иван Хаджийски и извадката от „Оптимистична теория за нашия народ“? Само за два работни дни новият парламент показа, че „българската работа“ вече няма търпение да завърши със скандал, след като го упражнява като естествено въведение.

И какво ще правят народните избраници в сградата, която посреща със „Съединението прави силата“? И актуалните проблеми, и перспективите искат закони, порядък, стабилност, сигурност… Парламент, правителство, институции…

Три партии – ГЕРБ, БСП и ДБ, имат капацитет и експертиза да вървят в тази посока, всяка посвоему. ГЕРБ, поне засега, ще трябва да репетира опозиционност. Втората по численост парламентарна група - ИТН, явно трябва да понатрупа опит като задноскамейчик и едва ли ще оползотвори правото си да получи проучвателен мандат. Така изниква президентска дилема: кой – трети по ред, ще направи опит да формира изпълнителна власт?

Служебно правителство, след като не се състоя през септември – октомври 2020, не само удължава безвремието, но може да бъде последвано от още по-объркан парламент. А 21-ви век се е разбързал. Зелената икономика вече не е перспектива, тя е актуален проблем и само на няколко крачки зад ъгъла наднича изкуственият интелект. Единствено с разум и мъдрост могат да се избегнат разрушителни социални трусове.

Защото такъв народ, плашен с мрачни прогнози, все още има. Кой може да преброи етносите, които са излезли от географията и остават като спомен от историята?