Липса на доверие и ниска мотивация - така коментира рокадите в Министерството на външните работи Ивайло Калфин. Той коментира и как Главчев ще съчетава двете си длъжности - да бъде министър-председател и външен министър едновременно.

"Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри, Главчев има ли компетентност и езикови умения, или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен в индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори", коментира бившият външен министър Ивайло Калфин в ефира на БНР.

Той е категоричен, че тази рокада става във важен момент в международната ситуация и напрежение около нас:

"Трябват ни хора, които знаят как да реагират в определени ситуации и бързо". Бившият външен министър призна, че рокадите са сложен въпрос. В момента това, което се случва, няма логично обяснение. “Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек - професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство, не е добра".

Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и не мисли, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика. Според Калфин зад рокадите във външно министерство се крият и други проблеми.

”Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване", подозира той.

Относно отстранения днес външен министър Стефан Димитров, Калфин се изкара ласкаво и каза, че е един от най-добрите ни дипломати. “Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона, е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил".

"Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение уважението към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите, не би се хванал", предупреди Калфин.

"Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си”, каза в заключение Калфин.