Президентът Румен Радев прие третите от парламентарния вот - БСП, на консултации на "Дондуков" 2.

В приветствието си към Столетницата, държавният глава отбеляза, че хиляди български граждани са ги подкрепили на вота, именно с червените те свързват надеждите си за социална и справедлива България.

"Предизвикателствата пред страната ни са значими и те изискват съставяне на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов парламент. Този кабинет не може да бъде плод на безпринципна коалиция и затова и тук виждам вашата роля, с вашия опит и мъдрост, да търсите пресечни точки на приоритети, цели и на активен диалог в 45-тото НС, защото той е гарантът, който трябва да произведе новото правителство", посочи той.

Радев попита представителите на БСП, в лицето на лидера й Корнелия Нинова, дали при достигане на хипотеза за трети мандат, левицата има готовност и диалог с другите парламентарни групи, за да го осъществи.

"Ако третия мандат решите да връчите на нас, ще съберем колективния орган на партията и ще решим какво да правим", отвърна му Нинова.

"Ние сме готови за разговорири. Ние сме последователни, принципни и и стабилни, ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем колективния орган на партията и ще ришим", повтори тя.

Нинова се обяви за работещ парламент, а не за предсрочни избори: "Парламентът да поработи, да се опита да направи сталиблно правителство".

Лидерът на БСП бе категорична, че са против държавна субсидия от левче за партиите.

"Това ни прави в зависимост от някой, който ще ни плаща, за да му изпълняваме неговите виждания", обясни тя.

Лидерката на БСП за пореден път настоя, че левицата няма да подкрепи ново бъдещо правителство на ГЕРБ, но и не знае кой ще бъде евентуалният кандидат на "Има такъв народ" за министър-председател.

"Този модел на управление трябва да бъде прекратен. Бихме подкрепили правителство на втората партия", настоя Нинова, но отново припомни точките, по които БСП би подкрепила мандат на "Има такъв народ" - да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата и здравната криза.

На второ място да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. на трето място - да се изготви и приеме планът за възстановяване. И на четвърто - нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите.

"По тези четири приоритета ние сме абсолютно готови, защото работим по тях в последните четири години", каза Нинова.

Тя даде пример с внесените от БСП законопроекти и с участието на представители на социалистите в новосъздадената комисия за проверка на работата на правителствата в последните 10 г.

Видеонаблюдение, машинно гласуване и активна регистрация, щели да са приоритетите на БСП за промени в Изборния кодекс.