Първото заседание на новоизбраното 45-о народно събрание ще започне днес точно в 9 часа. То ще е в старата сграда на НС – на площад „Народно събрание“ 2, с емблематичния надпис „Съединението прави силата“. 

Звънецът ще бъде ударен от най-възрастния депутат в 45-ото НС – парламентаристката от формацията на Слави Трифонов Мика Зайкова.

На церемонията ще присъстват и държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, като президентът ще направи и обръщение от парламентарната трибуна, посочиха от „Дондуков“ 2.

 В залата ще работят два микрофона – на председателското място и на трибуната за изказвания. А гласуването ще е по стария начин – с вдигане на ръка и броене.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, няма да присъства на заседанието, твърдят от партията. По принцип според конституционната процедура той трябва да подаде оставката на кабинета при учредяването на НС, като се очаква това да бъде направено в деловодството на Народното събрание до дни. Самата оставка ще бъде гласувана на някое от следващите заседания от парламента, но кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов.

На първото си заседание народните избраници ще положат следната клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Както стана ясно вчера, от ГЕРБ ще предложат за  председател на НС Цвета Караянчева. Очаква се, че от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” да предложат за председател на парламента Ива Митева-Рупчева, която дълги години е била в правната дирекция на Народното събрание.

Очаква се след първото заседание на депутатите президентът да открие и процедурата за съставяне на ново правителство.

Гледайте НА ЖИВО клетвата от НС