Изготвената преди седмици управленска програма, върху която стъпват преговорите на БСП за кабинет с досегашните им коалиционни партньори, остава отворена за предложения и от ИТН. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след преговорите с „Продължаваме Промяната”. Те се проведоха, ден след като столетницата получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство.

БСП седна на масата за преговори с ПП ВИДЕО

Причината за това ИТН едва сега да предлагат промени в програмата е, че те не присъстваха на събиранията по приемането ѝ.

Преговорите на БСП с партията на Слави Трифонов вероятно ще се състоят още в сряда, потвърди Нинова. От „Демократична България” сами пожелали да са последните, с които левицата ще седне на масата.

„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан, колкото е необходимо, за да бъде приетo антикорупционното законодателство, Законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за председател на комисията. На първия етап от разговорите ще изслушаме всички искания”, заяви още Нинова.

По темата за бъдещите отношения на България с Русия Нинова заяви: „В програмата е записано, че ще положим усилия за възобновяването им по дипломатически път, както и че България ще търси газ от всички доставчици, включително и „Газпром”, предаде Нова.

От ПП заявили, че ще предложат кандидат за премиер, когато е сигурно, че евентуалното бъдещо правителство ще има подкрепата на 121 народни представители. „Уважаваме Петков за това, че направи крачка назад и се отказа да премиерския пост в името на това да има правителство”, коментира още Нинова. И заключи: „Ще разговаряме с всички партньори. Ако се получи – получи, ако не – отиваме на избори”.