„България и нейните институции са в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев – много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема.“

България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание

Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев на заседание в Министерския съвет.

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както се твърди. След час руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да се яви в Министерството на външните работи за обяснение по случая. България не е била информирана официално за повдигнатите срещу господин Грозев обвинения“, посочи още Донев.

Издирваният от Кремъл Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

Христо Грозев: Путин се готви за война, която да продължи до 5 години

Той благодари на министрите си за добре свършената дотук работа. „Работим в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината за това е само една: зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен. И той е уважението, с което се отнасяме към журналистите, уважение към всеки един журналист всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза“, посочи Донев.