Близо 10 хил. от цялата страна да блокират сградата на парламента днес. Това се заканват организаторите на протеста срещу зелените сертификати от партия "Възраждане", който е свикан за 12 ч. днес.

Със сигурност ще присъстват поне 2300 души, става ясно от Facebook страницата, създадена специално за събитието. Други 5 хиляди пък са заявили интерес.

Проверка в профилите на "Възраждане" в Instagram и "Телеграм" показват, че партията е платила автобуси от 32 населени места, сред които Варна, Шумен, Габрово.

Най-големият полицейски синдикат излезе с призив към протестиращите - да не се стига до ескалация на напрежението.

Полицейският синдикат излезе с обръщение към колеги и управляващи за утрешния протест

Събитието е създадено в социалната мрежа още на 29 декември. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди дори в пленарната зала миналата седмица, че на колегите му депутати от останалите парламентарни групи ще е нужен бял автобус, за да се спасят от народния гняв.

Той препрати към нощта от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г., когато полицията се опита да изведе избраниците от Народното сълбрания с белия рейс, но напразно близо 2 часа той опитваше да си пробие път през хората.

Самият Костадинов обаче ще пропусне най-важното събитие на партията си, откакто тя влезе в Народното сълрание след изборите през ноември. Той бе участник в Консултативния съвет при президента в понеделник и заедно с всички останали политически мъже, събрали се на "Дондуков" 2, е поставен под карантина заради 6-часовия контакт със заразения с коронавирус парламентарен шеф Никола Минчев.

Това не му попречи да направи няколко видеообръщения към антиваксърите с призив да дойдат на протеста. Той обаче щял да се включи дистанционно.

Междувременно обаче излезе и журналистическото разследване, което разкри, че 1/3 от парламентарната група на "Възраждане" са се ваксинирали, докато бунят протестите срещу мерките и ваксините, други двама имат сертификати след преболедуване.

Ваксинирани и врякащи. От "Възраждане" боцнати с "експериментална течност"