Николай Василев е икономист по образование, роден е през 1969 г. във Варна. През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски. От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и миистър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. обаче е сменен от поста заради конфликт с ДПС заради приватизацията на „Булгартабак“. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта. Успя да приватизира БТК и освен това укрепи авиокомпанията „България ер“, наследник на фалиралата „Балкан“.

В правителството на тройната коалиция Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. Успя да проведе административна реформа, тогава бяха положени и основите на електронните услуги в България. Като министър на администрацията Василев успя да се пребори върху евробанкнотите да бъде изписано „евро“ на български език, въпреки че България все още не е член на еврозоната.

През 2009 г. Василев създаде компанията „Експат Капитал“, която е един от най-големите инвестиционни фондове в България, пише 24 часа.

Василев се счита за добре приет от почти всички партии, които влизат в следващия парламент. Икономическите му разбирания са либерални, застъпник е на максимално свободния пазар.

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев