ВМРО със сериозен ултиматум - партията напуска властта, ако страната ни подкрепи членството на Македония в ЕС. Това заяви категорично в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му, ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на съседката ни в ЕС, докато Македония не изчисти историята от фалшификации, партията ще се оттегли от управлението. Иначе казано - България не трябва да дава зелена светлина за присъединяването на съседката ни към съюза.

Той ще поиска правителството да излезе с такова решение преди 17 октомври, когато предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от Европейския съюз да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство.

Каракачанов беше категоричен, че съседката ни не изпълнява договора за добросъседство.

„Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим”, заяви вицепремиерът.