За мен беше голяма изненада. Тези мотиви, които бяха представени за един министър, който е на работа от ден и половина, не ми звучат сериозно. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова относно смяната на министъра на външните работи. Тя присъства на официалното откриване на обновеното "Яйце" в Софийския университет. 

По думите ѝ ситуацията е много сложна. „Ситуацията е сложна за цялата страна. Тук не става въпрос за отговорността на една или друга институция, а отговорността пред всички българи. За съжаление, този служебен кабинет не издържа изпита", допълни тя.

„Този кабинет има огромен недостатък – не се знае кой носи отговорността за него", коментира вицепрезидентът.

"Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но те толкова бързо. Това е един естествен резултат от новите текстове в конституцията, които ще възпроизвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. През тези месеци бяха взети много трудни решения", посочи Йотова. 

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция. 

Служебният премиер Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет в понеделник вечерта.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.