България се намира много близо до нови избори през лятото, заяви преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това“, каза Екатерина Михайлова. 

Лидерът на ГЕРБ влиза в парламента като депутат от Пловдив

„Важно е новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", заяви тя пред бНТ.

По думите ѝ бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики.

Проф. Михайлова определи предстоящия избор на председател на 49-ото Народно събрание като "не толкова трудна задача" и напомни, че Конституцията изисква това да се случи на първото заседание на новия парламент.

Тя прогнозира, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

Ако се коалираме с ГЕРБ, на следващите избори първи ще са „Възраждане”

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат. Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент", каза проф. Михайлова.

Тя предупреди също така, че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

"Опасно е политическите сили да оставят властта в ръцете на президента, защото това руши инструментите на демокрацията. А когато институциите спрат да работят, винаги се намират юнаци, които скачат на коня и повеждат със знамена и лозунги в незнайна посока. Случвало се е в другите страни. Нима в Германия не се е случило точно това преди години, когато идва хитлеризмът?", допълни проф. Михайлова.