Започнаха консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Първите разговори са с ПГ на ГЕРБ-СДС.На "Дондуков" 2 дойдоха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Държавният глава постави пред тях въпроси, които касаят близкото политическо бъдеще на страната ни - за внасянето и приемането на държавен бюджет и за формирането на правителство.

 
"Много български граждани гласуваха за вас, вероятно заради вижданията и опита ви", заяви Радев. И подчерта, че "многопластовите задачи пред властимащите стават още по-сложни заради фактора време".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна подчерта, че народът е решил, че кабинет без неговата партия не може да има. Той обясни, че има отговори на въпросите, свързани с еврозоната, Шенген, Плана за интеграцията. „Можем да отговорим, и то в много кратки срокове. Въпросът е дали колегите ще преодолеят това какво щели да кажат избирателите на една партия. Някога най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното”, каза Борисов.

На въпроса за сроковете, поставен от държавния глава, отговори Десислава Атанасова. По думите ѝ Правилник на Народното събрание трябва да бъде изработен до следващия вторник.

„С избора на председателя и ръководството на парламента започна истинската му работа. До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състав на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да започнат или до края на следващата седмица, или след 1 май”, каза Атанасова.

В 17.00 ч. държавният глава ще се срещне с ПГ на "Продължаваме Промяната – Демократична България".

В петък държавният глава ще се срещне с останалите четири парламентарно представени партии – „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии Радев ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.