От днес, 15 април, партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Другата важна дата е 7 май, когато до 17 ч. трябва да бъдат регистрирани кандидатските листи и за двата вида избори.

Депозитът за участие във всеки от двата вида избори е 2500 лева. Подкрепящите подписки трябва да съдържат най-малко 2500 имена на избиратели с валидни ЕГН-та. При полагане на подписа си избирателят удостоверява своята самоличност.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък - общ за двата вида избори, когато хората имат избирателни права да гласуват и в изборите за членове на Европейския парламент.

Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30 до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І" №1, във фоайето, вход „Ларго". Крайният срок за подаване на заявления е 17 часа на 24 април.

В неделя изтече срокът, в който областните управители трябваше да проведат консултации за определяне на съставите на районните избирателни комисии за предстоящия вот 2 в 1. Такава среща се проведе и в Област София, но не се постигна съгласие за 23-ти, 24-ти и 25-и РИК. Това означава, че казусът се прехвърля към Централната избирателна комисия.

Пипомняме, предстоящите парламентарни и европейски избори, които ще се проведат на 9 юни, ще струват на държавата близо 100 млн. лв. Служебната власт на Димитър Главчев с изрично решение в четвъртък отпусна 98.179 млн. лева за организацията на изборите.