Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират преди предстоящата ротация на кабинета. Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, съгласуван с тях.

Това заяви Николай Денков на съвместен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа”, допълни Денков.

България под блокада! Зърнопроизводителите обявиха безсрочни протести КАРТА

Той каза още, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба през 2023 г. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната”, категоричен бе премиерът.

Министър-председателят обяви, че данни на НАП сочат, че зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години. „Земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. през 2023 г. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки”.

Денков уточни, че в дискусия със земеделските производители са набелязани редица промени в законите.