Председателят на Народното събрание Росен Желязков и народни представители се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента потвърди позицията на България, която беше сред първите държави осъдили остро руската агресия в Украйна. Ще продължим да настояваме за постигане на справедлив и траен мир по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната Ви, подчерта Росен Желязков.

Зеленски се срещна с Бойко Борисов, какво си казаха СНИМКИ

България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, посочи Росен Желязков. Той информира президента на Украйна Володимир Зеленски за приетата днес от Народното събрание декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия. Днешното решение на парламента е красноречив израз на искрената приятелска солидарност с Украйна и нейния народ, подчерта председателят на Народното събрание.

Народните представители възложиха на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, отбеляза председателят на парламента. Той уточни, че се предвижда министърът на енергетиката да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

Петков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски СНИМКА

Украинският президент пристигна в България около 12 ч. в четвъртък. Той посети Министерски съвет, където бе посрещнат от премиера акад. Николай Денков и двамата дадоха брифинг пред медиите.

След срещата си с акад. Денков Зеленски се отправи към президенството, където разговаря с президентът Румен Радев. Радев заяви, че не приема "предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия".

Преди да отпътува украинският президент бе част от дискусия с премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, която се проведе в Националния исторически музей в София.

Кортежът на украинския президент потегли към летището около 19 ч.

Кортежът на Зеленски тръгна към летище София