Всеки от нас е виждал стикер с надпис: "Пази Моториста!" И всеки от нас има поне един познат, който управлява мотор. Почти ежедневно в новините се съобщава за катастрофа с мотор, а броят на жертвите расте. В следващата история става въпрос за отнето предимство и фатален край на моторист. Шофьорът, причинил смъртта му, не е задържан. Не му е отнета и шофьорската книжка по преценка на разследващите. А близките на загиналия твърдят, че не му е оказана първа помощ от лекарския екип. В търсене на справедливост те се свързаха с екипа ни. Къде и как се случва това? Разказваме с екипа на GlasNews.bg:

Случва се на главен път София –Варна, при разклона за село Ряховците. При завой наляво за селото водачите трябва да спрат и да изчакат движещите се по главния път. Има видимост, има и обособена отделна лента за ляв завой. И въпреки това мястото помни не един и два тежки инцидента с фатален край. На кръстовището няма ограничение за скоростта.

„Направихме подписка и сме подали и писмо до АПИ, до Габрово, до община Севлиево за пътни знаци“, обясни кметът на селото Али Алиаджъ.

Подписката е след последния инцидент със смъртен случай, при който 77-годишният Мехмед Рефадов при ляв завой отнема предимството на движещия се отсреща мотор, управляван от 49-годишния Детелин Цветанов. Случва се в края на миналия месец. Няколко минути след катастрофата на мястото се озовава синът на загиналия.

„Имах път към Севлиево и по пътя се засякох с баща ми, той беше с мотора, по някаква страшна случайност. Пътувах си и видях два мотора и ги пуснах. Аз познах баща ми. След няколко км видях, че колите започват да спират, че нещо става на пътя. След това забелязах, че има парчета от мотора на баща ми, който видях малко по-рано. Видях, че той лежи на земята.“, разказа Пламен Първанов.

Шофьорът, причинил катастрофата, е от Севлиево. Почти всеки ден минава по същия път, защото дъщерите му живеят в село Ряховците. Мехмед Рефадов твърди, че не видял моториста.

„Поглеждам в хоризонта, няма нищо. И започвам да завивам и накрая от ивицата в лентата, нещо пада като от въздуха. И аз като слязох и видях, че е моторът“, обясни Рефадов.

Според сина на загиналия реакцията на лекарите дошли на място след инцидента не е била адекватна.

„Беше с кожено яке, с ботуши, с ръкавици, с боне. Каската му не беше на главата, беше до него хвръкнала и якето му се беше вдигнало над главата, и лежеше по очи на земята. Случаен минувач го покри с едно одеяло. Лекарката отиде до него, дори не го погледна реално - нито пулс, нито нищо. Той лежеше с лице към земята с екипировка и каза: „Този не е за нас!“ И се обърна и си тръгна.“, твърди Пламен Първанов.

Потърсихме коментар от Спешния център в Севлиево. Лекарката, която е била на мястото на инцидента така и не пожела да се срещне с нас. След като научихме графика й, в продължение на няколко дни я търсихме в болничното заведение - без резултат. Фелдшерката, присъствала на инцидента, обясни, че д-р Николова е направила всичко необходимо за установяване на смъртта.

От Съдебна медицина са категорични, че смъртта е настъпила веднага след удара.

„Най ме тормози това, че не му обърнаха внимание. Тя не го погледна. Този човек може да е бил жив, може да беше в кома. Просто лекарите абсолютно нищо не направиха за него. Нали в това са се клели, да окажат първа помощ. Да помогнат на хората. Това ме тормози, че ако можеше нещо да се направи, те не го направиха., допълни Първанов.

При поредния ни опит да се срещнем с д-р Николова в дните, в които трябваше да е на работа, от Спешния център ни казаха, че тя е в платен годишен отпуск. В болницата са прегледани шофьорът, причинил катастрофата, съпругата му, която е била с него и жена, която е бил втора кола и в която се ударил моториста. В момента възрастният мъж е в добро физическо състояние.

Късият спирачен път говори, че по всяка вероятност мотористът е бил съвсем близо до кръстовището и до засичащия го автомобил и не е имал време за реакция. Експертизата все още не е готова, но още от сега се тиражира версията, както в повечето подобни инциденти, а именно че мотористът е карал много бързо.

Заедно с Детелин Цветанов се е движил и друг моторист. Приятелят му не пожела да застане пред камерата ни, защото е магистрат. Той обаче твърди, че са се разбрали да карат бавно с Детелин, защото са нямали достатъчно гориво и е трябвало да заредят близо до Севлиево. Мотористите от „Coffee Riders Team Lovech“ са на мнение, че Детелин е опитен водач с дългогодишен опит зад мотора. Според тях пътят, на който става инцидента, има голяма видимост, а шофьорът не се е огледал.

 „Значи този човек кара поне 35 години мотор, супер амбициран, никога не е правил глупости. Той не е келеш на 20 години, който да дава газ, за да прави изпълнения. Просто в този конкретен случай човекът си кара примерно със стотина километра и той му застава точно пред мотора, той няма как да реагира, никой от нас не може да реагира. И никой от нас не може да спре в тази ситуация. Този човек за мен си е чист убиец като цяло.“, казва Виктор Христов.

След инцидента Мехмед Рефадов не е задържан. Не е отнета и шофьорската му книжка.

„Реално с един полеви тест след употреба на хапче, което примерно е изписано от лекар без рецепта, че е за главоболие или нещо друго, могат да ти отнемат книжката докато не се установи кръвната проба дали наистина си го взел. Аслед като си отнел предимство, отнел си човешки живот, малко или много човек който трябва да мине опреснителни курсове на 70-80 години, можеш да си караш спокойно.“, смята Валери Вутев-моторист от „Coffee Riders Team Lovech“.

На мястото на инцидента има паметник. Точно преди седем години възрастен шофьор, употребил алкохол, отнема предимството и на 47-годишния Любомир Венков от Троян.

„Там на това кръстовище се случва често, въпреки престроителната лента. На мотоциклетите фаровете светят винаги. Участъкът е прав, вижда се.“, казва Йосиф Петров - приятел на загиналия.

 

„Просто малко повече внимание от шофьорите на автомобили дори когато видят, че моторът идва е по-добре да изчакаш отколкото да отнемеш живот. Ние като тръгнем да се возим, никой от нас не е тръгнал да се пребива, всеки иска да се прибере при семейството си. Абсолютно погрешно да се смята, че някой, който е на мотор е самоубиец. На пътя трябва да има колегиалност и толерантност, защото ние не сме донори.“, допълват мотористите от Ловеч.

Разследването за инцидента, при който за пореден път загива моторист, продължава.