Изразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на Българската федерация по канадска борба? Знаят ли от Министерството на младежта и спорта как се усвояват отпусканите хиляди левове  за развитието на този  спорт, който не е олимпийски? Казусът вече е в прокуратурата. Разследващите проверяват законосъобразно и по предназначение ли са изхарчени близо 3 млн. лева за последните пет години от федерацията. Обект на разследващите са и други  сигнали за злоупотреби от членовете управителния съвет. Как се стигна дотук? Разказваме с екипа на GlasNews:

 

Как се стигна до този разрив между федерацията и спортните клубове и има ли наистина данни за злоупотреби? Според членовете на изключените клубове, Федерацията се управлява като еднолично дружество и липсва прозрачност по отношение на разходваните публични средства.

„Пуснах едно искане по Закона за достъп до обществената информация до Министерството на младежта и спорта и се оказа, че нашата федерация, бидейки този спорт не олимпийски, е доста добре финансирана. Не само при здравите, но и при хората с увреждания.“, твърди Янислав Илиев - юрист и председател на клуб по канадска борба в София.

Искането е за финансовите отчети към договорите за финансиране за развитие на спорта през последните 10 години. От документите, с които разполагаме става ясно, че са правени редица плащания към различни юридически лица, без да е посочено основание. Разбираме, че от Министерство на младежта и спорта към българската федерация по канадска борба са отпускани стотици хиляди левове годишно.

„И след като видяхме как стоят нещата на хартия и какво е подавано към Министерството на младежта и спорта направо се хванахме за главата. По тези финансирания, за които говоря почти 2.5 млн. лв. в сравнение с други неолимпийски спортове, това си едно доста прилично финансиране. С това финансиране пред спокойно националния отбор може да си хода на световно, на европейско, може всичко да е покрито и да има организиран пълен календар за цялата година. Трябва да се има предвид, че това не са всичките финанси, които влизат в спорта. Има нещо, което не може да се бръкне и това са високите постижения. Момчетата, които отиват на европейски  и световни, те изкарват съответните класирания, и там се взимат примерно едни 70-80 процента примерно от премията на спортиста при треньора. Може сами да се досетите кой е треньора на тези спортисти.“, допълни Янислав Илиев.

„Дори да станеш първи или втори и да се класираш за национален отбор, това нищо не означава. Той си избира който си иска. В ниска конкуренция, като сложи определен брой силни състезатели, ще вземат медали. А от медалите всички знаем, че изкарва не малка сума пари от министерството на младежта и спорта, като резултати от високи спортни постижения. Нали идеята е да се прави спорт, а не да се прави бизнес?“, споделя Ваньо Вълков - председател на спортен клуб по канадска борба в Плевен.

От документите разбираме, че  са посочени значителни суми, които са изразходвани за лагери, за подготовка и възстановяване. В същото време голяма част от състезателите в тези  списъци твърдят, че не са били на такива лагери. Един от примерите, който състезателите посочват е лагер на стойност 35 000лв., който  е трябвало да се проведе през 2020 г. в Банско, но не се  е състоял заради Ковид ситуацията.

„И ако хотела струва 50 евро се заплаща от 100 до 150 евро. Имахме фрапиращ случай, състезатели от националния отбор на хората с увреждания спаха в къмпинг, в бунгала по 4 или 6 човека в стая. А същевременно има финансиране за тях излязло. За западния свят, те не са малоумни, отварят сайт за резервация на хотели и виждат, че стаите струват по 50 евро и казват: „Ние защо трябва да даваме по 100?“, обясни Цветан Гашевски, световен шампион по канадска борба.

Състезателите твърдят също, че никога не ги е тренирала Вероника Бонкова, за което обаче е получавала и получава хонорари. Бонкова и председателят на федерацията по канадска борба - Асен Хаджитодоров живеят на семейни начала и имат общо дете.  От справка в Министерството на младежта и спорта виждаме, че са правени множество плащания, към членовете на управителния съвет, като треньорските хонорари на Бонкова, които тя е получавала  са около 10 000 лв. годишно.

„Тренирал съм със сигурност, защото тогава съм се подготвял за състезание, но самосиндикално, не съм имал треньор както е написано по документите, както е отчетено. Нито Вероника Бонкова ми е била треньор тогава, нито някога, през всички години, тъй като назад като върнахме документите, тя фигурира като мой треньор, нали говоря лично за мен, тя фигурира за всички останали, всеки може да каже за себе си.“, казва шампионът по канадска борба Любомир Миланов.

„Тя никога не е провеждала тренировка на никого. При хората с увреждания хонорари взимат Георги Благов, един господин, който е дясната ръка на председателя. Той няма никакво понятие от канадска борба. Александър Палестов също е взимал пари, а той е брат на Вероника Бонкова. И се видя,че се взимат пари от един кръг семейство и приятели и не достига нищо до спорта.“, споделят още състезателите.

Дали е така Вероника Бонкова не желае да коментира докато текат проверките.

„Това как аз ставам треньор на националния отбор е това, което аз имам зад гърба си като образование и като документация и лицензи, която се изисква от Министерството на младежта и спорта.“, обясни Вероника Бонкова.

Разбираме също, че федерацията плаща и наем за офис, около 5000 лв., на фирма „ПАЛ 02 ЕООД“, на която управител е отново Вероника Бонкова. Собственик на капитала е Професионална лига по канадска борба, което е дружество със седалище в офшорна зона, като на същото това дружество

„И до крупната сума през 2018г., когато се стига до организиране на международно състезание, европейско и там се пуска фактура за 150 000 евро, което включва финансирането за развитието на спорта 100 000 лв. плюс още 200 000 лв. допълнително финансиране. Пуска се фактура от едно юридическо лице- европейската федерация, чийто председател е същия председател. Той от както стана председател  и на световната федерация кръгът се затвори. Какво се случва? пуска се фактура за лицензионни т.е българската федерация е платила 300 хиляди лева за лицензионни да проведе това състезание.“, обясни Янислав Илиев.

От отчетите на треньорите прави впечатление, че за състезание проведено в Букурещ са отчитани самолетни билети през Виена. Само, че част от състезателите, на чиито имена са билетите твърдят, че въобще не са пътували със самолет.

„ Имам билет за първенството в Румъния, билет през Виена за Букурещ. Ние пътувахме с локомотива на клуба, а излезе информация, че имаме билети  за Букурещ за по напряко през Виена , а от Горна Оряховица до Букурещ са 160 км.“, обясни Цветан Гашевски.

И Марин Пейчев, който е първия, който е участвал в състезанията по канадска борба за хора с увреждания в България, също не помни да е пътувал със самолет до Букурещ.

„От Пловдив до София влак, от София до Букурещ със смяна на Русе пак влак. Излезе някъде от Русе до Букурещ едни фантастични 6 часа.“, каза Пейчев.

В същото време Асен Хаджитодоров твърди, че той и Вероника Бонкова са основни спонсори на федерацията.

„Значи ние си подаваме регулярни отчети, които се преглеждат от финансова дирекция. Даже онзи ден получихме протокола, че за миналата година всичко е изразходвано по предназначение без абсолютно никаква забележка. Даже ние сме изхарчили повече отколкото те са ни дали. Нямам никакви притеснения.“, казва Асен Хаджитодоров.

„И е хубаво точно това да си извадят документално нещата, не само голи приказки.“, допълни Вероника Бонкова

Голи приказки ли са само? И ако е така, защо са регистрирани нови клубове, по-голяма част от които фиктивни? Дали това не е с цел ръководството да си подсигури мнозинство и комфорт при взимането на решения? И това ли е причината  клубовете в които са по-голямата част от истинските състезатели да не бъдат до  общото събрание?

„Не бих казал, че това е преди общото събрание. При нас си тече един такъв регулярен процес и това е една от основните насоки, в които ние се стремим да се развиваме и това е да дадем на по-малките населени места да имат представителство. Да се сдружат и да учредят спортни клубове. Получили сме молби-заявления, разгледали сме ги, тези, които са отговорили на устава на федерацията са били приети. Какво значи кухи клубове, ние нямаме нужда от кухи клубове, ние имаме достатъчно спортисти.“, обясни Хаджитодоров.

Проверихме. В добричките села Стефаново и Длъжка поляна, както и в разлошкото село -Белица. В тези малки населени места, където спортистите трябва „да се сдружат“, хората не знаят, че има новосъздадени клубове по канадска борба.

Става ясно, че председателят на клуба в добричкото село Стефанова е  племенница на единия от треньорите на националния отбор по канадска борба Георги Благов. Оставаме с впечатление, че Габриела Дръндалова не е много наясно какво точно е регистрирала, въпреки инструкциите на чичо й. Разбираме, че момичето, регистрирало клуб в село Стефаново, от години се занимава  и с народни танци.

В село Длъжка поляна също има новорегистриран клуб, с председател сина на кметицата. Хората не знаят и той самия бърка бройката на трениращите в клуба. Сигурно и в това няма нищо лошо.

„По протокол, подаден пак към министерството за финансирането на 43 клуба в България някъде есента се свиква едно общо събрание на хартия, в което председателят на федерацията разписва списък на всички клубове и са общо 3. Другите 40 къде са? Той може да гарантира, че това не е неговия подпис. Една точка има  в този протокол, основна. Да се поднови мандатът на управителния съвет, защото им изтича пет годишния мандат. Ако викне всичките хора, реално  ще изберат друг председател.“, казва Янислав Илиев.

Изключените състезатели от 15-те клуба не бяха допуснати до общото събрание. Те са подали сигнал за злоупотреби и нецелесъобразно изразходване на средства от Българската Федерация по канадска борба  до бившия министър на  Министерството на младежта и спорта - Радостин Василев, настоящия - Весела Лечева, МВР, и прокуратурата. Към момента МВПР е разпределило сигнала по компетентност на ММС. Ние също ги сезирахме и потърсихме коментар. Интервю с Весела Лечева ни беше отказано, защото е извън страната. На този етап от пресцентъра министерството казаха ,че не са се запознали със сигнала, защото цитирам “канадската борба не е сред приоритетите им“.

По входирания сигнал Апелативна прокуратура е излязла с решение, че са налице сериозни нарушения и случая трябва да се разследва от Софийска Градска прокуратура . От там пък са обжалвали решението за подсъдност и в момента топката е в Върховна касационна прокуратура, която да се произнесе кой трябва да води разследването. Следва продължение!