На сайта GlasNews и в рубриката „Глас с Тина Ивайлова“ по бТВ ви разказахме как специализант хирург от държавната ямболска болница иска да прави гинекологични прегледи. Стана ясно, че докторът е задържан преди години за огромно разпространение на детско порно. Как реагираха институциите? И има ли още потърпевши разказва Тина Ивайлова:

Прокуратурата се самосезира, а  Министерството на здравеопазването, Изпълнителаната агенция по „Медицински надзор“ и Българския лекарски съюз започнаха проверка след наше разследване.  Проверката дойде след нашето разследване за  24-годишна жена от Ямбол, която разказа, че специализантът хирург д-р Артур Полшиков е искал да й направи гинекологичен преглед. Нека си припомним:

Хирург, разпространявал детско порно, прави гинекологични прегледи

След като напуснахме болницата тогава, ни бяха снети обяснения от криминалистите в Ямбол. Разпитана бе и младата жена, която се свърза с екипа ни.

„Чувствам се по-добре. Чувствам се по-спокойно, че има правосъдие. Благодарна съм също и на вас, че съдействате и, че помагате.  Надявам се повече хора да дадат показания, няма от какво да ги е срам, няма от какво да ги е страх…“, сподели тя.

След разследването ни, с екипа ни се свързаха още потърпевши, но само  една жена се осмели да разкаже историята си и  подаде жалба в полицията в Ямбол. Сезира и Изпълнителната Агенция по „Медицински надзор“. Случаят й  обаче не обхваща само действията на д-р Артур Полшиков, който при при нея извършва гинекологичен преглед. Тя е млада майка, живее в София. В началото на март отива за няколко дни на гости на родителите си в Елхово и попада в  Спешното отделение на ямболската болница „Св. Панталеймон“.

„Там ме приеха, изпитвах много силни болки долу дясно в корема. Болката се измести към кръста…Сложиха ми някакво успокоително, което ми подейства за кратко. И ми казаха, че ще ме изпратят при акушер-гинеколог, за да ми направи преглед. Отидох в отделението по  акушерство и гинекология. Влязох в една стая. Имаше една еднократна пелена, която предполагам, че не беше сменяна скоро време. Както и да е, лекарят ми направи прегледа. Видя ме първо на видеозон, след това ми извърши вагинален преглед, като не ми даде почти никакви обяснения от самия преглед. Даде ми един лист и каза, че е готов прегледа. Тогава болките се засилиха изключително много. Успокоителното не ми действаше по никакъв начин…“, разказа младата жена.

 Прегледът е осъществен много бързо от гинеколога, който не е поставил диагноза. След това пациентката е била хоспитализиран в хирургично отделение за преглед при хирург.

„При което се върнах в спешното отделение, почти лазейки. Отново ме сложиха на болничното легло като казаха, че ще трябва да ме прегледа и хирург. След няколко минути се появи хирург, който говореше развален български, имаше може би руски акцент. Като направи няколко теста на корема, той каза, че може да ме оперират и е трябвало да ме приемат в отделението по хирургия. Там ме настаниха в болнична стая, бях сама в нея. Същият доктор Полшиков, който ме прегледа и в спешното отделение, той беше в хирургията. Той каза, че трябва да ми направят скенер, но това ще се случи най-рано на следващия ден на 3 -ти март. След това излезе от стаята. Помолих сестрата отново да ми сложи някакво  успокоително, тъй като болките бяха наистина нетърпими, като сестрата се държеше изключително човешки, плачеше заедно с мен.

По едно време хирурга отново се върна в стаята и ми каза, че трябва да ми направи гинекологичен преглед. Аз го попитах дали е необходимо, тъй като няколко часа по-рано ме е прегледал гинеколог и все пак той не е гинеколог, а хирург. При което той ми каза, че е необходимост да направи диагностика. Изкара си от джоба една текстилна ръкавица, след това сложи гел на пръста и проникна няколко пъти във влагалището като това го направи на самото болнично легло. Не е било в някакъв специализиран кабинет, нито ме е прегледал на видеозон. Излезе си просто от стаята и повече не се върна. Това се случва в стаята, в която съм настанена. Няколко часа след като ме е прегледал акушер-гинеколог. Било необходимост, за да направи по-точна диагностика, но така и не ми каза според него какво ми има.“, допълни потърпевшата.

„Тук нашите притеснения са защо хирурга, когато отива да осъществи преглед на пациента, да снеме анамнеза по данни на пациента, отново осъществява? Без да и даде никакви данни и сведения за извършения от него повторен гинекологичен преглед.“, обясни адвокатът по медицинско право -Мария Янева.

Според криминалният психолог Тодор Тодоров, с поведението си д-р Артур Полшиков, отговаря на профила на педофила.

„Той бидейки лекар, нали се сещате, като сложи бялата престилка и се намира в болнично заведение, той може да прави каквото поиска. След като лекар ти казва трябва да ти проверя гениталиите, въпреки че  ти отиваш със съвсем друга заявка…Този човек има проблем и той не трябва да има достъп до деца, или в случая дори до по-възрастни момичета и жени, които са с визия на дете. Той това го храни него, така да се каже.

-Такъв ли е профила на педофила?

-Специално в този случай с господин Полшиков, да, такъв е.Той търси варианти, достъп до моменти, ситуации и хора, с които да може да удовлетвори своите сексуални фантазии. Той не си решил проблема, въпреки че така твърди. Той го твърди, между другото адски неубедително и целия му външен вид в тоя момент говори, че той продължава да има такъв проблем“,обясни Тодор Тодоров.

По думите на бившия ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП- Явор Колев в 95% от случаите сексуалните насилници са мъже.

„На възраст между 20 и 55 години. Основно със среден до висок стандарт на живот, добро образование. Това са учители, възпитатели, треньори, в случая лекар…“, уточни Явор Колев.

 Д-р Артур Полшиков не смята, че нарушава наредбите  и има право да извършва гинекологични прегледи.

„Искам да ви кажа, че човекът, който взема решението за операция, трябва да прецени дали има нужда от операция. И за това гинекологът може да сгреши. Значи този, който предлага операция, който взема решение за това дали има нужда от това нещо. Той трябва да има собствено мнение, защото хирургичен проблем се лекува с операция, а гинекологичен с антибиотик.“, обясни пред екипа ни д-р Полшиков.

Според проф. д-р Заприн Въжев, който е  кардиохирург и преподавател в Медицинския университет  в Пловдив, няма такава практика в нито една Наредба.

„От 2015-та  година е последната Наредба, която е актуализирана 2019-та година, 2021-ва и 2023-та години. Там всичко официално е регламентирано. Никъде в програмата за специализация по хирургия, няма модул акушерство и гинекология. Ако той има съмнение, че болката при пациента е в долната част на корема и при палпация установи, тоест при пипане с ръка установи такава болка, във всички такива случаи без изключение, той трябва да насочи пациентката към акушер-гинеколог. Това е начинът. Не съществуват други начини. Той няма право да взима самостоятелно каквито и да било решения. В Наредбата за специализация официално всичко е регламентирано какви са модулите. И никъде в тази програма няма модул по акушерство и гинекология, никъде. Първо трябва да се консултира с ръководителя на специализацията или с лекар, който е със специалност. Тогава се взимат решения. За мен този човек не би трябвало да има контакт с пациенти, не би трябвало той да практикува като хирург, въобще като лекар. За мен е недопустимо, това е гавра с хората.“, обясни проф. д-р Заприн Въжев.

„Лекарят да даде обяснение какво налага този преглед при този пациент, след като той вече е бил прегледан от акушер-гинеколог. Той е изпратен при хирург, за да се вземе и за да се постави евентуално друга диагноза на този пациент. Ние не го изпращаме отново там, за да се правят гинекологични прегледи в болничното легло. Осъществено е само проникване във влагалището на пациента, без да са взети никакви данни. Няма абсолютно никаква поставена диагноза. Това, което силно сме притеснени е факта, че медицинската услуга, която пациента трябва да получи в тези 24 часа, които смея да твърдя, че при него са били дори животозастрашаващи. Оставят пациента около 24 часа да пролежи в отделението, като на този етап пациента не е диагностициран. Болкоуспокояващите в един момент започват вече да не действат.  “, допълни адвокат Мария Янева.

Че пациентката  е била  с опасност за живота, се потвърждава от специалисти  няколко часа по-късно.

„Аз осъзнавах, дори го питах дали е необходимо, тъй като той е хирург, а не гинеколог. На сутринта вече болките наистина бяха неописуеми и непрестанни. Тогава вече моите близки бяха дошли в болницата. Чакахме да излязат резултати. Д-р Полшиков заедно с другия лекар дойдоха в стаята и ми казаха, че са забелязали, че имам някаква течност и обясниха, че това не е притеснително, не е нещо, което да му обърнат голямо внимание. Обясниха ми също, че трябва да изчакам един-два дни…Те болките бяха наистина ужасни.  И просто решихме, че трябва да отидем в друга болница и да потърсим другаде помощ, тъй като вече близо 15-20 часа нямаше никакви действия от тяхна страна. Д-р Полшиков каза, че според него не е необходимо да тръгваме, че не е нищо притеснително, че болката щяла да отмине. Санитарката се изказа с точните думи за лекаря: „Този обиколи няколко болници и най-накрая на нас ни го лепнаха тук. Такива лекари не искам да упражняват тази професия. Надявам се, че компетентните органи ще си свършат работата по най-справедливия начин, тъй като могат другите жертви да бъдат малки деца дори.“, допълни още потърпевшата.

Отиват в болницата в Стара Загора, където лекарите извършват животоспасяваща операция.

„Лекарят, който ме оперира ми каза, че в корема съм имала кръвоизлив, това е въпросната течност, която са видели на скенера в Ямбол. Причината за кръвоизлива е усукването на десния ми яйчник, който се бил усукал два пъти около оста си и поради прекаленото дълго време, през което съм чакала и не били предприети действия, той се е уголемил неколкократно и самата маточна тръба е сраснала за него, при което се е наложило да отстранят десния ми яйчник заедно с тръбата.След като ме изписаха от болницата в Стара Загора, и  си взех епикризата от град Ямбол.“, обясни младата жена.

В епикризата от болницата в Ямбол, издадена час преди да бъде извършена операцията в Стара Загора е посочено, че пациентът е изписан с подобрение и има препоръка да спазва диета, защото има чревна непроходимост. А в окончателната диагноза е посочено, че е възможно да се касае за чревни бримки.

„Подали сме жалба до „Медицинския надзор“, като сме искали да проверят дали са спазени медицинските стандарти, съответно по хирургия, акушерство и гинекология, спешна помощ осъществени ли са, какви действия трябваше да предприемат лекарите в условията на спешност за този пациент? И ако са предприети правилни ли са?“, обясни адвокат Мария Янева.

Изпълнителната агенция по „Медицински надзор“ започна проверка в болницата в Ямбол веднага след като излъчихме  първа част на нашето разследване.

„Още същия ден след като видяхме вашия репортаж в първия работен ден, реагирахме. Екипът, който изпратих на проверка в Ямбол, е съсредоточил проверката си върху самия лекар Реагирахме и изпратихме екип, който отиде на място, извърши проверка и вече са се завърнали, и в момента работят по събраната информация, и съвсем скоро се очаква да завършат с констативен протокол. И изобщо се проверява казуса свързан с доктора.

-Има подадена жалба и по още един случай? Там вече има осъществен преглед, гинекологичен от доктора?

-Тя е приобщена към първата, защото екипа, който изпратих на проверка в Ямбол, е съсредоточил проверката си върху самия лекар. След като свършат своите анализи, ще докладват на зам. директора, който естествено ще обсъди с мен, за да може да ви уведомим за констатациите. Целта е да правим превенция, не само да реагираме на такива случаи, които чуваме по медиите. Хубаво е работата ни да действа превантивно и да не се допускат такива неща.“, обясни Иванка Динева-изпълнителен директор на ИАМН “Медицински надзор“.

След първа част на нашето разследване д-р Артур Полшиков е отстранен временно от работа, докато текат проверките на институциите. Това се казва в официално становище  на ръководството на болница "Св. Панталеймон" . Посочено е още че, цитирам: „След публикуването на материала със заповед на Изпълнителния Дректор на МБАЛ "Свети Пантелеймон"-Ямбол" АД е разпоредена вътрешна проверка и свикана комисията за Медицинска етика и Деонтология кьм ЛЗ. Считано от 15.04.2024г. Д-р Артур Полшиков е временно отстранен от работа до приключване на проверка. Държа да подчертая, че от назначаването му до днес срещу д-р Артур Полшиков в Лечебното заведение няма постъпили официални жалби. Въпреки това, ръководството на МБАЛ "Свети Пантелеймон –„Ямбол“ АД намира за необходимо случаят да бъде изяснен и категорично се обявява срещу каквито и да е нарушения на медицинските стандарти. За останалите твърдения в репортажа има компетентни институции.“, се казва в правото на отговор на  ръководството на ямболската болница, изпратено до екипа ни.

Продължаваме да следим всички случаи, за които ви разказахме в ямболската болница!