Нова схема за разпространение на наркотици в Пловдив. Дилърите доставят навсякъде в кварталите и улиците в града, а поръчките се осъществят анонимно, чрез мобилно приложение.  Как работи схемата? Разказваме във видеото:

С кадрите, които виждате във видеото сме запознали полицаите в Пловдив. Показваме ви дилъри на наркотици. Те  са предимно млади момчета. Схемата е нова за страната ни. По наша информация работи от близо половин година. Поръчките на наркотици се осъществяват чрез групи за съобщения в мобилното приложение  Телеграм, което всеки притежател на мобилен телефон може да използва. Показваме ви също една от групите.

Групата е анонимна. Какъв е броят на членовете в нея, знаят само хората, които са я създали и управляват. Съобщенията са автоматизирани и всеки, който се присъедини към групата, първоначално  получава това съобщение:

Менюто наподобява онлайн магазин, като тези от които можеш да поръчаш всякакви неща от интернет. Само, че тук от това автоматично меню можеш да поръчаш единствено различни видове наркотични вещества. Описани са по вид, грамаж или брой. Посочена е и цена., която зависи от качеството, вида и грамажа. Има и цена за доставка. Вижте:

Администраторите презентират предлаганите от тях продукти, чрез клипове и снимки, като гарантират и за качеството.

За  новия начин за разпространение на наркотици в Пловдив  научихме от членове на групата, които се свързаха с екипа ни.  Един от тях застана пред камерата ни,  и разказа как работи схемата. Член е на групата от няколко месеца.  Показа  ни и чатове с  поръчки и доставки. Крием самоличността му по негово желание.

Видяхме, че лесно се борави с приложението и менюто, то си е като онлайн магазин направо?

-То си е, не е като. Има си меню, има си тук да си избираш, постоянно си пускат и си правят някакви реклами на продуктите. Поръчвал съм много пъти и по-големи, и по- малки количества, като досега не е имало път в който да не докарат материала.  Има меню, поръчваш си каквото искаш от него. За наркотици става въпрос, различни видове, различни грамажи.

Ето така се прави поръчката: Натискаш меню, отиваш на покупка. И си избираш вида наркотик. Има бяло, трева, хапчета. Ето гледай. Като си избереш от тези неща, ти излиза менюто с грамажи и цени. Посочваш продукта и грамажа и потвърждаваш поръчката. Даваш адрес за доставка. Потвърждаваш плащането и чакаш да ти докарат стоката.

Как се заплаща?

- Различни са методите на заплащане, този който аз използвам е криптовалути. След като им платиш, снимаш бележката и те ти изпращат стоката.

Как я получаваш?

-Те ти изпращат точна локация , и снимки на наркотика. Нямаш контакт с доставчика. Имат и работно време. Всеки ден от 14.00 до 00.00 часа, само в неделя продажбите са до 21.00 часа.

За други градове пробвали ли сте?

-Казаха, че засега не работят в други градове, но имат намерение да се развият.

Хората, които се свързаха с екипа ни правят няколко поръчки, за да ни докажат, че схемата работи. Успяхме да заснемем цялата процедура, както и част от дилърите, които доставят наркотиците.

„Работят си спокойно. Няколко пъти съм засичал момчета които оставят. Мисля, че предимно с таксита се придвижват.  Материала, който носят смело мога да кажа, че е един от най-качествените на пазара  в момента. И тревата, и бялото и хапчетата са им топ. Постоянно пускат някакви нови, колумбийско, депутатско, 3-4 вида марихуана. А, бе иновативни са.“, разказва мъжът, на когото крием самоличността.

За целите на нашето журналистическо разследване с екипа ни също пробваме как работи схемата. И защото целта е само да докажем, че тя работи поръчваме минимални количества. От кадрите, които ви показваме става ясно, че иначе можем ако искаме,  да поръчаме големи количества.

Продуктите изследвахме с тест, какъвто ползват  разследващите органи. И марихуаната и кокаинът  реагират положително. След теста, изгаряме поръчаното от нас, защото както  стана ясно наркотиците  се оставят навсякъде по улиците в  град Пловдив и могат да попаднат в ръцете на деца.

Минималното количество трева, което може да се поръча чрез автоматичните съобщения е 5 грама. Правим поръчка на адрес в Пловдив. Избираме този вид, който е най-евтиният вариант от менюто. Цената е 70 лева плюс 10 лева доставка. Следваме инструкциите. Плащаме през криптомат в криптовалута и снимаме бележката със сумата, която сме платили. Изпращаме снимката в групата и получаваме съобщение.

След като сме изпълнили всички инструкции отиваме  в близост до адреса и чакаме дилъра. Доставката става за около час. Не знаем от къде ще дойде и къде ще остави, защото наркотикът  никога не се доставя на точен адрес, а в района около него. Поръчката ни  носи младо момче. Идва с такси. Оставя тревата тук, до тези храсти, до този блок.

 Опакована е по начин, по който да може да се съхрани. Минути след това , получаваме тази снимка с локация и мястото, което вече знаем, защото наблюдаваме целия процес.

По същия начин поръчваме и друг вид наркотик.

Избираме различни квартали, а те доставят до къщи на хора, училища и паркове, без притеснение. Нашето разследване показа, че се работи с поне 5 дилъра на смяна, а това означава, че организацията е сериозна. По наши изчисления при минимално количество на всяка поръчка реализират половин милион оборот месечно. И това е само от сделките на дребно. И докато те работят необезпокоявани от никой и разпространяват големи количества наркотици, полицията в Пловдив нахлу в дискотека и съблече 400 души голи за 1 грам марихуана. Според адвокат Михаил Екимджиев тази масирана полицейска акция буди недоумение  и няма нищо общо с принципите за обективност, пропорционалност на намесата в индивидуалните права и с конкретните разпоредби от Закона за МВР.

„Особено на фона на резултатите от вашето журналистическо разследване, което установи, че в Пловдив свободно се извършва пред очите на всички търговия с наркотици. И полицията е уведомена за това. Според мен е сериозна индикация, че вероятно става въпрос и за злонамерено злепоставяне на конкретното заведение и конкретния собственик. Прокуратурата трябва да разследва, защото има данни поне за две престъпления. Това са противозаконно лишаване от свобода и принуда.“, обясни адвокат Екимджиев.

И на фона на тази полицейска акция, хората зад онлайн магазина  в Телеграм и дилърите работят необезпокоявани в Пловдив от месеци наред. Човекът, който ни разказва за схемата също твърди, че не се притеснява да купува.

Не ви ли притеснява като го носят така свободно, не се ли притеснявате от полицията?

-Не, напротив. Много е удобно, защото ти го карат буквално във вкъщи. С никого не се виждаш, на никой не даваш пари. Не се занимаваш. Пращат ти една снимка, една локация и отиваш и си го вземаш.

Сега ако спрат да го правят, ако закрият групата след като излъчим материала?

-Аз не мисля, че ще спрат да го правят. Кой ще ги спре, мислите ли, че полицията не знаят за това. Няма как да не знаят, щом го правят, значи се оправят. Тъпото е, че всяко дете, което има телефон и си инсталира Телеграм може да попадне на тази група. Това не е добре. Мисля, че много хора се възползват, защото както вече казах е удобно. Стоката е добра, измислили са го. Реално създават и предпоставка за по-голямо разпространение, защото можеш да си направиш просто един крипто портфейл не проследим и от вкъщи от дивана само да   прехвърляш там през някаква надценка. Нито ще търсиш кой да го носи, нито имаш допир до нещо. Поръчваш през телефона, на който искаш адрес. Ти плащаш на тях, те плащат на теб. Те си го носят и това е. Ти просто изкарваш едни пари отгоре. Поръчвал съм, но на приятели на адресите направо, не съм препродавал, но то щом става това, ще става и другото, то е същото.

От няколко дни има и нов продукт, който ако съдим по съобщенията в групата е доста продаван.

Според адвокат Михаил Екимджиев, за да продават по този начин наркотици хората, които стоят зад схемата, не се притесняват от никой.

„Щом има разпространение на наркотици, то е престъпление. И дори фактът, че са стигнали до такова ниво на организация, това показва, че тези хора се чувстват абсолютно безнаказани. Според мен, за да го правят по този начин, означава, че на тях им е гарантирано спокойствието. Те очевидно не се крият. Дори след вашия сигнал. Тоест полицията няма нужда да търси под вола теле и да малтретира хора, които са отишли да се веселят в една дискотека. Нека да си свърши работата по вашия сигнал.“, каза адвокат Екимджиев.

 Преди месец румънската полиция разби най-голямата мрежа за снабдяване с наркотици на пазара в страната, чиято дейност е насочена основно към ученици и студенти, а комуникацията се е осъществяла през криптираното приложение Телеграм. Според съобщение на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) организираната престъпна група, осъществяваща посредничество между дилърите и потребителите, е сформирана през 2022 г., като по-късно към нея са се присъединили множество хора, включително малолетни. Дистрибуцията на наркотиците е била насочена основно към млади хора - ученици и студенти. В същото време, когато е извършена тази мащабна акция в Румъния, групата за която ви разказахме не работеше в продължение на няколко дни. Очакваме резултати и от работата на ръководството на полицията в Пловдив.