Вече ви разказахме как след наше разследване се стигна до арести за фалшиви ковид сертификати в един от големите ни зимни курорти - Пампорово. Показахме ви как се издава ковид сертификат, без да си видял човека.

Кои са продавачите? И каква е схемата?

Вижте цялото разследване на екипа на GlasNews.

 

Видяхте как Ангел Марчев, който се представя за парамедик и лекар, срещу 300 лева издава сертификат за антитела, без дори да е видял човека. С него се срещнаха наши подставени лица и си купиха два сертификата за наличие на антитела за 600 лева.

Стана ясно, че няма проблем ако човека го няма, за да му бъде изваден документ, - става само със снимка на личната карта, като в нашия случай.

А кръвта, взета от подставеното ни лице, се оказа проформа. По време на арестите полицаите откриха кръвни проби в кошче за боклук.

От кадрите ясно се вижда, че жената, която по думите на Марчев е лаборант, взима кръв от нашия човек без маска и без ръкавици. Без никакви предпазни мерки. На следващия ден, по време на арестите, разбираме, че тя не е в лабораторията, защото е заразена с Ковид

Резултатът също ни изненада. Сертификатите бяха качени експресно в сайта His.bg - час, след като сме платили, и е взета кръв от подставеното ни лице. Направихме проверка като сканирахме кода. Виждаме, че нашите подставени лица имат достатъчно за издаването на документа антитела – над 150 единици. Човекът, на който извадиха сертификат, без да присъства, има отчетени 194 антитела. 189 са записаните в сертификата на подставеното ни лице, което даде кръв в лабораторията в Пампорово. Ден по-късно в друга лаборатория в София, резултатът е 18 единици. Това е 10 пъти по-малко от резултата на лабораторията в Пампорово и е около 8 пъти под необходимия минимум за издаване на документа.

След като подадохме сигнал в ОД МВР-Смолян, повторихме отново схемата. Срещнахме се с Марчев отново на другия ден. Този път подставеното ни лице, освен лична карта на жена, носи в себе си и белязани пари. Последваха арести. А Марчев отрече че се занимава с търговия с фалшиви сертификати. Само, че ние заснехме всичките си срещи с него.

По наша информация преди зимния сезон схемата на Марчев и хората, които стоят зад лабораторията, е прилагана и в морските ни курорти по същия начин.

Кои са хората, които стоят зад лабораторията, която издава фалшиви сертификати?

Стана ясно, че Марчев е работил като полицай преди години в Хасково. Завършил е и полицейското училище в Пазарджик.

Полицаите претърсиха и хотелския апартамент, в който са настанени Марчев, лаборантката и 22-годишния Теодор Петров. Младежът обясни, че работи като шофьор за лабораторията.

Собственикът на лабораторията - Иво Иванов също бе разпитан в РУ в Пампорово. Отрече в лабораторията да се извършва незаконен бизнес със сертификати за Ковид.

Според източници от разследването Иванов разполага с електронен подпис, с който се валидира сертификата. Миналата година той е задържан в Бургас за фалшиви сертификати, но е освободен, защото в хода на досъдебното производство престъплението не е доказано.

Седалището на фирмата собственик - Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД се намира в София, на личния адрес на единият от управителите на фирмата, а именно  Иво Иванов. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София те са два. Фирмата е създадена през март 2021 г. Иванов твърди, че другият управител е уважаван доктор-доцент, който работи в известна клиника в София.

Ангел Марчев бе задържан за 24 часа и освободен, защото вдигнал кръвно. С днешна дата той отново работи в лабораторията в Пампорово. Към момента  е обвиняем и предстои Окръжна прокуратура Смолян да прецени дали да поиска той да остане за постоянно в ареста.

За престъплението, за което Марчев е обвинен, го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 хиляди лева.

Подставени лица ли са Марчев и Иванов? Предстои да разберем. Следва продължение!