По внесено искане на Районна прокуратура – Пазарджик съдът отстрани д-р Жеко Чешмеджиев от заеманата от него длъжност - управител на „МБАЛ Велинград“ ЕООД, гр. Велинград.

Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за използване на неистински документи в качеството му на длъжностно лице – управител на болницата, пред директор на РЗОК, гр. Пазарджик, през 2017 г. и през 2019 г.

В разследване на Тина Ивайлова ви показахме в две части как може да си купите болничен и как се настаняват фиктивни пациенти в същата болница.

Показахме ви как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати.

Показахме ви как освен чрез фалшиви удостоверения, в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични. Схемата е проста и всеки, който желае може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен-лесно, бързо и евтино. Само срещу 50 лева и с подставено лице се сдобихме с болничен.

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? ВИДЕО

След разследване на Тина Ивайлова и Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Чешмеджиев.

Стана ясно, че управителят на болницата във Велинград –д-р Жеко Чешмеджиев е взимал две заплати –от болницата и от Медицински център-2017 ЕООД.

Това е констатирала Антикорупционната комисия. От там обясняват, че д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това той е работил и в  „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД като е оказвал специализирана медицинска помощ като лекар ортопед - травматолог.

Според Антикорупционната комисия по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев има конфликт на интереси , защото освен като управител на МБАЛ Велинград упражнява и лекарска практика, за която получава хонорари и в друго дружество. И това не е всичко. По наша информация, за да може да съществува Медицински център Велинград 2017 г. , откъдето  д-р Чешмеджиев е получавал допълнителните  хонорари, той е отдал помещения под наем, собственост на болницата.Имал е  сключени договори с Медицинския център през 2018, 2019 г. като за този период е получил над 21000 лева възнаграждение. Такъв договор има сключен и през 2020 г. и действа от 2 януари. За тази му дейност са били наясно и Община Велинград и Местния парламент.

Сега според съдебния състав оставането на обвиняемия на длъжността управител на „МБАЛ Велинград“ ЕООД, гр. Велинград, ще попречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото и поради тази причина го отстранява от длъжност.

Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Пазарджик в тридневен срок.

Нови разкрития за злоупотреби във велинградската болница ВИДЕО