Жена събира средства и дарения, чрез фалшива информация, публикувана в социалните мрежи и медии. С екипа на GlasNews тръгнахме по следите на едно измамно милосърдие. Къде и как се случва това? Разказваме сега:

Публикациите, които ви показваме във видеото, как  младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 фейсбук групи и  в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил във Фейсбук на  мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

В първите публикации, човекът зад профила разказва за трагедията, сполетяла  семейството от Троян и търси  помощ, като обяснява, че вече са се събрали екип от доброволци.

Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев. Следват още публикации, в които мъжът вече благодари, за оказаната навреме съпричастност и за „ почти“ събраната сума ремонт на жилището на пострадалото семейство и обяснява, че е необходимо да се съберат още 2000 лева. Дарителската сметка вече е на друго име-Даниела Данаилова.

Прави впечатление, че под всяка публикация на човекът зад въпросния профил, коментарите са изключени. А при връзка с него, той настоява единствено само за пари по сметката. С него първоначално се свърза Петко Петков от екипа на GlasNews. А след това и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„Започна комуникация. Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила ми обясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с 2 деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко. Даже ми пращаха снимки на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат, такива неща. Мъжът, който беше качил публикацията се представи за приятел на пострадалото семейство, след което ме свърза с пострадалата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я, кога е станал инцидента. Тя обясни, че е преди 3 месеца, когато точно почнали да палят печките вкъщи. Връщайки назад във времето се падаше края на август месец. Те са били на работа, запалил се е целия апартамент, даже и пожарната не е дошла, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше много нереално.“, разказва Мирела Делчева.

Мирела предостави чатове на въпросния човек зад профила. Тя направи и записи на разговорите по телефона, които също предостави на екипа ни.

„Общо взето искаха само да бъде погасен бърз кредит, защото в края на комуникацията ни, вече си бяха набавили всички строителни материали. Тя искаше да и погася кредита дистанционно. Смисъл аз да си отида в офис на кредитното дружество и да и го погася.“, допълни Мирела.

Записът, с който разполагаме, потвърждава казаното от нея.

-Даниела Д.: Може да го внесе друг човек, но трябва да ви кажа колко е предсрочното и само да отиде и да каже, че иска предсрочно да погаси кредита от моето име и няма да попълва абсолютно нищо.

-Мирела Д.: Добре, а тя цялата доколкото той ми каза е на 2400 нали така?

-Даниела Д. : Ами, да някъде толкова. Трябва да попитам, зависи кой ден ще имате тези пари, защото точно в деня, който попитам, точно тогава трябва да се внесат, иначе на другия ден става друга сумата.

„Поисках да ми дадат личните си данни. Изпратиха ми три имена и ЕГН и после знаете, съвместно с вас разбрахме, че това лице изобщо не е лицето от снимката. Оказа се жена, която най-вероятно отдавна се занимава с такъв тип измами, и е безработна от години. И общо взето събира пари за дарения, за да може да се прехранва, предполагам.“, каза още Мирела Делчева.

От МВР потвърдиха, че жената от снимката в публикациите не е тази, с която разговаря Мирела. Това е снимка на друго семейство, вероятно не българско, а Даниела Данаилова няма съпруг и деца. Пожар в апартамента и не имало, но за сметка на това ремонт е имало. Това потвърдиха съседи, които отказаха да застанат пред камерата ни.

Търсим жената, която събира средства по начина, по който видяхте. Малко преди да стигнем до Троян, Мирела Делчева са свързва с нея. Казва й, че доброволци от тяхното сдружение, са в Ловеч и биха могли да отидат до Троян. Трудно я убеждава за среща, защото Даниела твърди, че работи 24-часови смени в хлебозавода в Троян. Работи и съпругът и същите смени, защото им трябвали пари. Децата оставили в Велико Търново при баба им.

„Не работи не само във хлебозавода, а не работи никъде поне от справките със свободен достъп в НАП, които може да се проверят. 5 години назад не е била здравноосигурена, което означава, че е безработна от доста време или поне не работи на трудов договор.“, каза още Мирела.

В записите, с които разполагаме Даниела твърди, че пожарът сами са си го изгасили с помощ от съседи. От пожарната в Троян са категорични, че няма такъв случай. Твърди също, че:

„Общината не ни обърна внимание, ходих да подавам искова молба за помощ от Тонка Михайлова, обаче ни лук ял, ни мирисал, никой нали нищо. Чакам обаждане.“, казва Даниела в записа.

Проверихме: В общината също не са подавани молби за помощи.

„В общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други семейства на територията на община Троян, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от щета за пожар. Няма регистриран случай. Ние също сме се свързали с районната служба. Винаги, когато имаме заявление към комплекта документи, гражданите прилагат протокол от произшествието от пожарната служба. Помощи се отпускат по решение на общинския съвет, за инцидентно възникнали събития, включително и за щети причинени от пожар на граждани на общината. За изминалата година също сме подпомогнали. 7000 лева е отпуснатата помощ  по решение на общинския съвет за група граждани, за които през годината е имало пожари в техните жилища.“, каза Марияна Николова, началник  отдел „Социална и здравна политика“ към община Троян.

Пред екипа ни Даниела Данаилова отрече да е събирала средства по този начин. Отрече също да е искала да и бъде погасен кредита. Само, че ние разполагаме с нейните кореспонденции, както и записите, които Мирела ни предостави, а някои направихме съвместно. Целият ни разговор с Даниела Данаилова, можете да видите във видеото.

Пробвахме още няколко пъти да разговаряме с Даниела. Опитите ни удариха на камък. Освен жертва на бедствие тя се представя за съпруга и майка на две деца. Това също е невярна информация. Жената няма деца. Не е и омъжена.

„Случвало се е да получаваме запитвания от граждани които искат да помогнат, тъй като са видели отново от интернет.. Което наистина е тъжно. В крайна сметка има доста фирми, доста граждани, които така перманентно и целенасочено даряват средства. хората наистина даряват. Лошото е, че има хора, които злоупотребяват. Надяваме се да спрат. Може би, с ваша помощ. Никой не е застрахован, че няма да бъде от другата страна. Обикновено помагат хора, които или са били в същата ситуация, или сходна ситуация. Хора, които са съпричастни по някакъв начин.“, допълни Марияна Николова.

След срещата ни в Троян, Мирела вече няма комуникация с Даниела и мъжът зад профила в Фейсбук.

„Очевидно тя е стояла зад фалшивия фейсбук профил, който беше на името на мъж и съответно нямам никаква комуникация с тях. Има хора, които реално имат нужда от помощ, но хората се обезвериха точно заради такива измамници и не помагат.“, каза още Мирела Делчева.

Има такива хора. Като  петчленното семейство на Марин и Мария Радинови от село Крепост-община Димитровград. Кадрите, които  ви показваме са реални и истински. Навръх Ивановден възниква пожар и огънят унищожава почти цялата им покъщнина.

„През нощта се събудих от стомашни болки и станах да си търся лекарства. И виждам искри горе там, гори и събуждам всички. Причината е от комина.“, разказва Мария Радинова.

В момента Мария и Марин живеят в една стая с трите си деца. Имат две легла. Нямат тоалетна и баня. Нямат и достатъчно дърва за отопление.

„Събираме средства да направим покрива и обзавеждане ни трябва. За начало покрив и после обзавеждане. Защото спим петчленно семейство в една малка стаичка. Аз със сина и те на другото. Покривът е скъп излиза 10-15 хиляди лева без майстор. Тук има момчета от селото доброволци, които искат да ни помогнат.“, разказва Марин.

Марин наскоро се е върнал от чужбина, където работил като шофьор. Спешно се нуждае от каквото и да било работа.

В  Фейсбук профила на Марин Радинов има обявена и банкова сметка.

По случая в Троян вече сме сезирали ОД на МВР-Ловеч. Колко са хората, които са се отзовали на публикациите на Даниела и човекът зад този профил, и тези които са помогнали, предстои да разберем.

„Просто бъдете по-внимателни. Търсете повече информация, дори от компетентните органи дали е наистина е достоверна информацията още повече, когато няма телефони за контакти и връзка с пострадалите.“, предупреди Марияна Николова.

Предупреждава и доброволецът Мариела Делчева:

„Информирайте се добре дали е имало действително такъв случай, хората дали са реални, съберете  достатъчно информация, за да сте сигурни, че тази ситуация, която е описана в молбата за помощ е истинска.“

А ние продължаваме да следим случая. Вече се свързаха хора с екипа ни, които са помогнали с пари и вещи на Даниела Данаилова. Следва продължение!