Кадрите, които виждате във видеото, са от преди няколко дни пред портите на Бачковския манастир. До напрежение се стигна заради паркинг, който се намира в подножието на Светата обител.

Вече ви разказахме за възникналия спор между собственика на ресторант "Водопада" Георги Паунов и игумена на манастира епископ Сионий. След поредица съдебни дела паркингът по документи вече е собственост на Бачковския манастир и дядо Сионий сключва договор с частна фирма, за да събира такса от посетителите.

„За имота манастирът разполага с нотариален акт, той е актуван, че е манастирска собственост. Държавата писмено е уведомила, че няма претенции към този имот. Същото уведомление имаме и от общината. А и трето уведомление от АПИ идва да покаже, че този имот е единствено на манастира“, обясни епископ Сионий.

Претенции в момента има управителят на фирма „Бътерфлай -2003“ ЕООД Георги Паунов, известен като Жоро Манекена. Повече от 10 години той събира таксите от въпросния паркинг. Той отказва да приеме нотариалният акт, който доказва собствеността на манастира. Оказа се, че документът е постфактум след решение на съда на най-висша инстанция

„На базата на това решение и данъчна оценка на имота през 2018 г. изкарахме скица и данъчна оценка. От тогава сме в постоянни разговори с въпросния господин да се разберем да дойде да го вземе той имота, след като дълги години той го е ползвал. Да признае собственоста на Бачковския манастир и да си сключи договора с нас. Няколко пъти е идвал на разговори, но не се стига до решение на проблема“, подчерта Васил Апостолов – секретар на манастира и настоящ народен представител от ИТН.

Георги Паунов обаче смята, че има право да събира такса за престой на автомобилите, защото има безсрочен договор за това с Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Затова той не признава нотариалния акт и неговите хора продължават да събират таксите за вход от 2 лева на ден. Събират и новите наематели и на практика, когато паркираш там, който изпревари, ти взима такса престой.

Съдебните спорове в полза на Бачковския манастир са приключили през 2018 г. На 1.08.2021 г. е сключен договор между Светата обител и наемателя Георги Рачев.

„Г-н Паунов е уведомен много преди това и той каза, че няма как да се отстрани от паркинга, защото е незаконосъобразно. Разполагаме с нотариален акт, скица и договор с Бачковската Света обител. Първите дни нямаше никакъв проблем, събирали сме таксата без да бъдем възпрепятствани. В последните три дни г-н Паунов си извика лична охрана, която да охранява него и имуществото му – паркинга, който той твърди, че все още е негов. Негови хора излизат с касов апарат, охранители и възпрепятстват нашето таксуване и по този начин не можем да изпълняваме дейността, за която сме платили наем - да си събираме таксата правомерно. И буквално разделиха паркинга на две“, разказа Рачев пред екипа ни.

„И когато ние законово искаме да си ги възстановим, започват заплахи, започват хули срещу църквата, страшни изказвания. Все едно ние сме влезли в техния имот, а не те окупирали нашия имот“, допълни епископ Сионний.

„На 9-и г-н Паунов решава, че трябва да докара момчета от София - охранители уж, които по силов начин да ги изкарат от там. Г-н Паунов започва да ме заплашва, че ще направи мен на кайма, игумена също, че няма това нещо така да приключи, и се обадихме на полицията да дойде да се тушира напрежението“, подчерта Васил Апостолов.

Георги Паунов продължава да твърди, че е собственик на паркинга и дори е заплатил такса за ползването на АПИ.

Потърсихме коментар от Агенция Пътна инфраструктура.  Вижте го:

От официалния отговор на Агенцията става ясно, че те нямат претенции към собствеността на въпросния паркинг. А таксата, която Паунов плаща ежегодно, е пътна такса по Наредбата за специално използване на пътищата, каквато заплаща абсолютно всеки крайпътен обект.

„Вярвам в съда и съм убеден, че ще си свърши работата както трябва. Ако аз се откажа, това значи, че предавам държавата. Затова не постъпвам по-смирено с това фалшиво нотариално актче …“, категоричен  е Паунов.

„Към тази дата съм пуснал жалби до Окръжна прокуратура - Пловдив и  до Главния прокурор заради този господин, който  заплашва мен като длъжностно лице и игумена пред свидетели“, допълни Васил Апостолов.

И след като всички компетентни институции са сезирани, очакваме и ние тяхната реакция.

Следва продължение!