Наско, Божидара, Ивена и Божидар – това се една малка част от болните деца на България, който се нуждаят от скъпоструващо лечение, но които са попаднали в клопката на измамна фондация, събираща от тяхно име пари, които нито достигат до семействата им, нито пък до болницата, която трябва да помогне в лечението на малчуганите. При все, че операциите са напълно безплатни, осигурени от НЗОК.

Разследване GlasNews.bg вече ви разказа техните истории – Наско Радев е от Димитровград, момченцето страда от церебрална парализа, а семейството му няма никакви финансови възможности, за да осигури нужното лечение на детето си.

Къде отиват парите за болни деца? Злоупотреби с хиляди левове ВИДЕО

С тях се свързали от Фондация "Социално братство и милосърдие", с председател Ангелин Кулински, предложили помощта си, помощ, която се оказва измамна – сътрудници на организацията с години събират пари за детето, но родителите му виждат една малка част от тях. Оказва се, че фондацията прибира голяма част от средствата – бивши сътрудници ни разказват, че отчисленията са около и над 50%.

А сътрудниците обикалят и до днес София, Бургас, Перник, Костинброд… И във Вилинград събират пари за Наско.

Румен и Лиляна спират хора с кутии в ръка и снимката на момчето и измолват пари за лечението му.

"Хората са депресирани, обезверени, не знаят какво ги чака утре, но даряват", споделят те.

Двамата издават на дарителите квитанции – напечатани хартийки, които нямата никаква заверка от НАП, от контролните органи.

И така сътрудниците обикалят от град на град и просят пари за лечението на Наско, на Божидара, на Ивена, на Божидар.

Бивша сътрудничка на фондацията обяви пред GlasNews.bg, че са обикаляли и по големи фирми, и така от 93-та, откогато Фондацията съществува и събира пари - вероятно през нея са минали милиони неотчетени милосърдни левчета.

Бизнесменът от Белгия Херман Верстапен, собственик на фабрика за пух у нас, дарил хиляди левове, но надушил измамната схема и изгонил "милосърдните" хора. Подобен е и случаят с бизнесмена Георги Белев от Стара Загора, който след като дарил хиляди левове за болните деца, разкрил далаверата и затворил кранчето към фондацията.

От разследването на екипа ни стана ясно, че собственикът на лечебното заведение в Пловдив и лекарят, който прави тези операции, не знаят че те се плащат, защото самите операции са безплатни за децата и се поемат от здравната каса. Не познават и Ангел Кулински, собственикът на Фондация "Социално братство и милосърдие".

Самите те засичали на улицата сътрудници на организацията.

"Едни женички, с едни кутии, с едни папки и късаха едни билетчета, все едно лунапарк. Подадох сигнал в прокуратурата, в Районна прокуратура-Пловдив. Викаха ме. Обяснявах, не можаха да съберат доказателства и така нещата потънаха", обясни ни доц. д-р Невен Енчев Фон Голденбург, собственик на болницата.

Той настоява, че този тип операции и рехабилитации са по клинични пътеки и са напълно безплатни. Категоричен е, че ще заведе дело за уронване престижа на лечебното заведение и ще си търси правата си по съдебен път.

А след излъчването на разследването – по семействата на децата започна яростна атака със заплахи от Фондацията на Кулински, както и от негови приближени. А към момента няма реакция на Районната прокуратура в Пловдив, в която има доста жалби, натрупани през годините към организацията.

Във втора част на разследването на GlasNews.bg очаквайте: Кой е Ангелин Кулински. Как наше подставено лице стана сътрудник на Фондация "Социално братство и милосърдие" и как сключихме договор за дарение? Къде отиват парите на дарителите? Реакцията на институциите.