Италианската полиция арестува 19 души в понеделник, обвинени в създаване на мафиотски групи, свързани с футболния бизнес, в ход, който "унищожи" ръководството на фенските групи, подкрепящи два емблематични клуба от Серия А, съобщиха местните медии.

Повечето задържани са топ ултраси на миланските футболни клубове Интер и Милан. Обвиненията включват престъпен заговор, използване на "мафиотски методи", изнудване, нападение и други тежки престъпления. Калабрийската мафиотска група Ндрангета може да е замесена, казаха още властите.

Твърди се, че групата се е опитвала да поеме контрола върху няколко бизнес дейности на стадион Джузепе Меаца в Милано - известен също като Сан Сиро - като храна, билети и продажба на сувенири от фенове и управление на платен паркинг. Властите обаче смятат, че те може да са замесени и в трафик на наркотици.

Някои от най-забележителните задържани хора включват Алекс Колоньо и Кристиан Росиело - които италианската преса нарече "приятели и бодигардове" на Федез, известен рап изпълнител и музикален продуцент. Полицията арестува и Лука Лучи, познат на лидера на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини.

Те също така претърсиха къщите на над 50 фенове, включително тази на Джанкарло Ломбарди, някогашен лидер на феновете на Милан с прякор "Баронът", както и тази на Антонио Белоко, бивш местен бос на Ндрангета, който беше убит преди няколко седмици, твърдят от Интер ултра, пише dnes.bg. Феновете на Интер и Милан са обвързани от "пакт за невоюване" от 1981 г. след смъртта на 21-годишен фен.

Властите обаче казват, че споразумението между двете групи вече се е превърнало в бизнес сделка, целяща "да се направят печалби и да се управлява съвместно всеки възможен печеливш аспект на футбола".