Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион.

Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия и за пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите. Последният подобен успех за българския волейбол в женското направление бе през 1981 година, когато женският национален отбор стана европейски шампион в София.

Срещата в румънския град Блаж премина изцяло под контрола на българския отбор, който бе повече от категоричен и в трите гейма. Всичко в играта на българските се получаваше още от самото начало, а националките имаха предимство в атака, на блокада, на сервис и в защита.

Първият гейм започна с преднина от 5:0 и 8:1 точки за българките и те успяха много бързо да го затворят на 15 точки.

Във втория гейм България поведе с 12:4 и 16:5 точки и макар в края му белгийките да показаха някакво подобрение в играта си, за обрат категорично не можеше да става дума.

Равностоен като представяне бе единствено третият гейм, в който Белгия дори имаше аванс при 12:11 точки, предаде БНТ. Това не смути българките по никакъв начин и те бързо си върнаха преднината при 21:18. В края на мача българките пропуснаха четири мачбола, но при петия успяха с блокада да запишат шампионската тока.

Снимка: БФ Волейбол