19-кратен шампион по кикбокс не може да се състезава за България, колкото и силно да му се иска това. Проблемът - няма българско гражданство.

Едуард Алексанян е на 25 години, от арменски произход, с редица постижения в бойните спортове. Роден е България и казва, че се чувства българин и иска да печели медали за страната ни.

Липсата на българско гражданство обаче не му позволява да представя страната на европейски и световни първенства. Той е 19-ткратен шампион по кикбокс и носител на редица титли. Всичко това обаче явно далече не е достатъчно да получи гражданство.

"Още през 2020 година изпратих пълен пакет с документи до федерацията, но нямам никакъв отговор досега. Със спорт се занимавам от 10 години, имам редица титли, шампион съм на България. Имам български акт за раждане, работя тук", разказва Едуард пред Нова тв.

"България ми е всичко. Тук съм роден, тук съм израснал и тук искам да остана", каза още той.

Той обаче не може да вземе българско гражданство, а треньорът му определя ситуацията като парадокс.

"Не мога да си обясня защо Едуард не получава гражданство, но мога да кажа защо е необходими това. Той е един от най-перспективните български състезатели, още е млад, а вече е постигнал много успехи", посочи той.

Този абсурд пречи на Едуард да се изявява извън България, както и на неговото развитие. Ще загуби ли страната ни още един талант или ще може той да ни прославя след време?

Снимка: boec.bg