Ребека Чептегей едва наскоро се завърна в Кения, след като представи Уганда в маратона на Олимпийските игри в Париж. Но я е настигнала истинска трагедия - Чептегей е била нападната в дома си в западния квартал Транс-Нзоя, където тя обикновено тренира, съобщи полицията.

Предполага се, че бившият й приятел Диксън Ндима е замесен в инцидента. Командирът на окръжната полиция в Транс-Нзоя Джеремая Оле Косиом каза, че мъжът е купил туба с бензин, излял е съдържанието върху Ребека и след това я е запалил. Причината за поведението на Диксън била кавга между двойката.

Ребека Чептегей в момента е на лечение в болницата Мои в Елдорет, където беше приета с изгаряния на 75% от тялото си. Между другото, Диксън Ндима, който също получи изгаряния, се лекува в същата клиника.

По данни на полицията всичко е станало около 14:00 часа в неделя. Както обяснил самият Ндима, той се шмугнал в къщата, докато Чептегей и децата им били на църква. И тогава всичко започнало да се развива много бързо.

Според местни медии пожарът е бил толкова силен, че се е наложило съседи да помагат в гасенето му. Според кенийския вестник The Nation на мястото на инцидента полицията е открила петлитрова туба, чанта и изгорял телефон.