Българският писател и сценарист Иво Сиромахов разкритикува остро държавата. Причината - премията, която получава медалистът ни от Рио де Жанейро и Токио - Ружди Ружди за успехите си.

Параолимпиецът получава само 20% от паричната награда на другите спортисти. По принцип за златен медал са предвидени 50 000 лв., за среброто - 35 000, а за бронз - 25 000. За сравнение, премията за олимпийска титла, при останалите спортисти е 250 000 лв., за сребро - 200 000, а за бронз - 150 000.

Вижте цялата публикация на Сиромахов:

"Човекът на снимката се казва Ружди Ружди. Изключителен спортист. Голям българин. Донесъл е на родината ни олимпийска титла от параолимпийските игри в Рио де Жанейро и сребърен медал от Токио. Световен шампион от Доха 2015, европейски шампион от Гросето 2016. Заради него много пъти се е вдигал българския флаг и е звучал националният химн.

Аз лично съм изключително горд, че познавам Ружди. Той е направил щастливи много българи. Нещо повече – дал е надежда и вдъхновение на много хора с увреждания, че и те могат да изкачват върхове.

Само че българската държава не смята така. Според някаква малоумна разпоредба от 2016 година, паричните държавни премии за състезателите в параолимпийски спортове, са едва 20 процента от премиите на здравите спортисти. 20 ПРОЦЕНТА!

Разбирате ли какво означава това? Държавата казва на Ружди Ружди „Ти си двайсет процента човек“. Ти си непълноценен. Усилията и талантът ти струват 20 процента от усилията и таланта на другите спортисти“.

Не знам как ви се струва това. Мен лично ме е срам от държава, която казва на олимпийските си шампиони „вие сте 20 процента хора“. Това е изключителен позор! Такава държава не трябва да съществува."