На пресконференция Григор Димитров сподели своите мисли преди дългоочаквания благотворителен мач с Новак Джокович в "Арена София". Той изрази вълнението си не само заради възможността да се изправи срещу най-добрия тенисист в света, но и заради благородната кауза, която двамата подкрепят.

По повод физическото си състояние, Димитров добави: "Чувствам се по-добре след контузията. Това е спортът – не знаеш кога и какво може да се случи с тялото ти. Подготвях се максимално, но много мачове, пътувания и смяна на часови зони оказаха своето влияние. Играя много добър тенис последните две години и имам по-високи изисквания към себе си, но винаги намирам позитивното и продължаваме да работим за още по-добри резултати."

"Винаги съм искал да покажа какво правя, да дам повече от себе си и да помагам на децата в неравностойно положение. От малък съм мечтал да дарявам и сега поводът е идеален. И двамата се събрахме за тази цел и ще дадем всичко от себе си. Надявам се това да е началото на много силна кауза," каза Григор преди мача.

Димитров подчерта колко е важен този момент за него като българин: "Това е нещо, което правя за цяла България. Много се вълнувам, винаги съм искал тенис на световно ниво в страната ни. Новак е тук, а той е най-добрият. Това е един от най-важните ми моменти като българин."

Относно мача, Григор завърши: "Не е лесно да играеш такъв мач – хем искаш да покажеш всичко от себе си, хем да има хубави разигравания за публиката. Нека всички се насладим на една прекрасна вечер."

„Мачът ни на Уимбълдън ме научи на много повече неща от победата ми в Мадрид. Това много ми помогна в следващите години, върху какво да работя и какво да подобрявам като играч срещу най-големите в спорта."

Григор сподели, че след този благотворителен двубой му предстоят важни турнири: „Следващият ми турнир е Laver Cup, после Пекин, Шанхай, а в зависимост от физическото ми състояние, може да играя и други турнири. Целта е финалният Мастърс на осемте най-добри."

Що се отнася до Купа Дейвис, той призна: „Не съм имал досег с момчетата от отбора напоследък. Бях много натоварен в последните седмици да се грижа за тялото си и за организацията на този мач. Нашите момчета трябва да работят за да се подобряват."

Григор категорично отрече предположенията за евентуално сбогуване с българската публика: „Мачът няма как да е сбогуване. Далеч съм от всякакво сбогуване. Нека гледаме позитивно на този повод и се радваме на момента, защото ще има още такива събития."

На въпрос дали двамата с Джокович са уговорили мача, Григор отвърна със смях: „Уговорили сме какво ще правим след мача!"

Димитров сподели още, че се надява да организира още подобни събития с големи звезди в тениса: „Много искам да направя още такива мачове, но не зависи само от мен. Надявам се да продължим да правим такива неща."

Завършвайки, той акцентира на важността на фокуса и постоянството: „Това е една от най-успешните ми години откъм постоянство и мачове, и това ми дава още по-голяма цел за следващите години. Критици винаги ще има, дори Джокович има, но тези неща не ги мисля – фокусирам се върху себе си. Тенисът е индивидуална игра."

"Идвал съм и преди в България, но тогава причината не беше тенис. Ние сме приятели, преди 3 години той дойде на “Адрия Тур” в Белград и аз му обещах да дойда един ден да играя в София. Радвам се мога да помогна на неговата фондация и инициативите им. Изпитвам задоволство и позитивна енергия от идването ми в България. Има ли нещо по-специално в отношенията му с Григор (смее се) Играли сме много пъти на турнири, езиците ни се сходни и се разбираме отлично. Познаваме се от много години, имаме уважение един към друг. Наричам го моят български брат. Играли се в Сърбия, много се радвам, че сега ще играем в София за благотворителните инициативи на Григор", каза Новак Джокович на пресконференция преди демонстративния мач с Григор Димитров.

„Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме на всякакви езици – български, сръбски и английски. Моята кариера е в последната си фаза и затова съм дошъл в България да играя, докато съм още на добро ниво. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт“, добави Джокович.

"Драго ми е, когато се срещам с феновете на тениса от България, защото сте спортна нация.", заяви сърбинът преди да изкаже надежда да чува само българска музика по време на мача.

Джокович пее "Луда по тебе” и пита Гришо: Одобряваш ли? ВИДЕО

"Мачът не е уреден. Уредено е това, което ще се случи след него. Който победи ще се радва, другият ще плаче“, сподели с усмивка Новак Джокович, пише Gong.bg.

„Защо пък да не направим тур на Балканите. Твоите фенове те искат да играеш у дома. Защото е различно да гледаш на живо от това да го правиш по телевизията. Искаме да запалим младите след такива мачове да грабнат ракетата и да заиграят тенис. Мисля, че България и Сърбия са страни, които нямат велика тенис традиция, но ние сме в позиция да променим това. Трябва да повишим интереса от страна на младите към спорта", завърши Джокович.

Най-красивата съдийка ще води мача между Гришо и Джокович

Мачът ще се проведе тази вечер в 20:00 в "Арена София".

Снимки: Gong.bg