Григор Димитров започна с победа участието си на Australian Open 2022.

Първата ни ракета изпита сериозни затруднения срещу 142-рия в света Иржи Лехечка, но въпреки това не допусна сензация и намери място в следващата фаза след 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 за 2 часа и 48 минути игра.

Топ ракетата ни не направи кой знае колко блестящ мач, а съперникът му впечатли с агресивното си поведение от основната линия и множеството излизания на мрежата, чрез които вкара интрига в срещата.

Все пак, по-голямата класа на Гришо наклони везните в негова полза. Той вкара 33 уинъра и направи 29 непредизвикани грешки, докато съотношението на съперника му по тези показатели бе 50 срещу 58.

В следващата фаза Димитров ще срещне Беноа Пер или Тиаго Монтейро.

Нерадостен бе обаче първият кръг за ракета №1 при жените у нас Виктория Томова, която приключи участието си на Откритото първенство на Австралия след загуба от Ализе Корне.

Двубоят започна отлично за българката, която проби още в самото начало, но за съжаление първата ни ракета не успя да запази добрия ритъм и отстъпи пред световната №61.

Един от решаващите фактори за успеха на Корне бе сериозното й предимство по отношение на спечелените на втори сервис точки (19-7), като в същото време Томова допусна повече двойни грешки (3-1), макар процентът й на вкаран първи сервис да бе значително по-висок (72-47).

Първата ни ракета бе почти безупречна при възможностите си за пробив, реализирайки три от четири (75%), но това се оказа недостатъчно, тъй като Корне оползотвори шест от своите тринадесет брейкпойнта (46%).