Испанският футболист Ламин Ямал влезе в историята като най-младият голмайстор в историята на европейските първенства, отбелязвайки изключителен гол на полуфинала срещу Франция.

Играчът на каталунския Барселона постигна това постижение на 16 години и 362 дни. С удар с левия крак извън наказателното поле той насочи топката към горния ъгъл на вратата на френския вратар Майк Мейнян. След като се отби от гредата, топката влетя в мрежата.

„Голазо!“ извика коментатор по испанската телевизия. На свой ред авторите на репортажа от мача по радио TalkSport отбелязаха, че каталунският тийнейджър играе с такава увереност, сякаш не е на 16, а на 26.

Испания в крайна сметка победи Франция на полуфиналите на Евро 2024, въпреки че губеше - французите откриха резултата в 9-ата минута на мача: след центриране на Килиан Мбапе Коло Муани отбеляза.

Победният гол срещу Франция отбеляза халфът на Лайпциг Дани Олмо. Отново индивидуален гол: на вратата той извади защитника и стреля точно в ъгъла на вратата.

През втората част Ямал направи дубъл, опитвайки се да повтори постижението си от първите 45 минути, но римейкът на собствения му шедьовър се провали. На свой ред в края на мача Мбапе можеше да изравни след удар от левия фланг, но топката мина значително по-високо над гредата.

Между другото, испанският треньор Луис Де ла Фуенте спечели Евро два пъти на ниво младежи. Сега той може да отбележи хеттрик. 

На 14 юли на финала в Берлин Испания ще срещне победителя от двойката Англия – Холандия.